Краус:Долазили смо у Јасеновац да би постигли договор, али договора нема

Танјуг
Краус:Долазили смо у Јасеновац да би постигли договор, али договора нема

ЈАСЕНОВАЦ - Предсједник Јеврејске општине Загреб Огњен Краус, који данас није учествовао у службеном протоколу у обиљежавању 79. годишњице сјећања на жртве Јасеновца, истакао је да су двије године долазили у Јасеновац да би постигли договор, али да до договора није дошло.

-Ми смо двије године за редом долазили овдје да се нешто договоримо. У годину дана није било никаквог договора. Као што знате, Хрватска је предсједавала Међународним савезом за сјећање на холокауст (ИХРА) годину дана, а у тих годину дана осим потписивања декларација коначног договора око блока 17 у Аушвицу, што није само питање Хрватске, него међународних договора бивших насљедница Југославије, није готово ништа учињено - рекао је Краус новинарима, пренијела је Хина. 

То што су мијењани називи улица добијених према именима усташких официра по градовима, додао је он, учињено је тако што дипломатски изасланици Израела “нису хтјели да дијеле медаље док се не макну улице или смо притискали ми државу, а она није учинила ништа”. 

Краус је навео како је “врхунац свега” био састанак у Министарству културе прије мјесец дана око договора за комеморацију, када је било постављено питање везано за ревизије текста на паноу који ће бити постављен у Јасеновцу.

-Поставио сам питање зашто и ко је то учинио - без одговора. Након тога сам тражио да добијемо писмено одговор, који нисмо добили, и послао сам поновно, након 14 дана, имејл да чујемо о чему се ради, без одговора - рекао је Краус и додао да је коначно на састанку у Карловцу, човјек из министарства који је предсједавао том сусрету, изјавио да нема дозволу да каже ко је то урадио уз образложење да мора да пита оне који су радили ревизију.

-На то сам остао без ријечи - објаснио је Краус.

Упитан хоће ли се икад ствари промијенити и постићи оно кључно што тражи - забрану усташког поздрава, одговорио је да то није само питање Јеврејске општине Загреб, већ свих жртава које су страдале по расним законима или због националности. Истакао је и да је и ове године 10. април, када је основана НДХ, поновно слављен у Сплиту, без реакције власти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана