Ko je bio mitropolit Amfilohije: Do posljednjeg daha borio se za Srpsku crkvu i srpski narod

GS
Ko je bio mitropolit Amfilohije: Do posljednjeg daha borio se za Srpsku crkvu i srpski narod

BEOGRAD - Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije (83), ostaće upamćen kao čovjek koji je pozvao i stao na čelo masovnih višemjesečnih litija u Crnoj Gori, organizovanih protiv spornog Zakona o slobodi veroispovijesti, a koje su odredile i rezultat avgustovskih parlamentarnih izbora u ovoj državi i pad DPS-a Mila Đukanovića nakon tri decenije na vlasti.

Mitropolit Amfilohije bio je u hijerarhiji SPC drugi čovjek poslije patrijarha Irineja, a svojim porukama i pojavom decenijama nikoga nije ostavljao ravnodušnim, prenosi Tanjug.

Do posljednjeg dana se borio za Mitropoliju i za Srpsku crkvu u Crnoj Gori, za Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije, za očuvanje srpskog identiteta i dostojanstvo Srba i Crnogoroca pravoslavaca u Crnoj Gori.

Protivio se, javno, i samostalnosti Crne Gore i pristupanju te zemlje NATO paktu, dok je priznanje jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti od Podgorice nazvao izdajom.

Rođen je na Božić, 7. januara 1938. godine u zaseoku Bara Radovića u blizini Manastira Morača, u Donjoj Morači kod Kolašina kao Risto Radović.

- Priznajem da nisam sposoban da upotrijebim blagu riječ, nekad iz mene izbije Dinarac i čovjek, ali znam koja je mjera ljudskog ponašanja - rekao je jednom prilikom mitropolit Amfilohije.

Potomak je vojvode Mine Radovića koji je prisajedinio Moraču Crnoj Gori 1820. godine. Amfilohije je često govorio - vaspitavan sam uz gusle i pripovedanja o čojstvu i junaštvu, prenosi RTS.

Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, a pet godina kasnije se zamonašio i uzeo ime Amfilohije.

Postdiplomske studije je pohađao u Bernu i Rimu, a doktorsku disertaciju je odbranio u Atini.

Profesor na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu postao je sedamdesetih godina, a u dva navrata će biti i dekan.

Episkop Banatski postaje 1985. i u Banatu će biti do 1990. kada se vraća u Crnu Goru. Od 1991. godine je mitropolit crnogorsko-primorsko-skenderijsko-brdski-zetski i egzarh pećkog trona.

Njegovi sljedbenici govorili su da je za posljednjih 30 godina, koliko je  mitropolit, u Crnoj Gori obnovljeno ili sagrađeno više pravoslavnih hramova nego u vrijeme Nemanjića.

Protivnici su ga kritikovali da se previše bavio politikom. A on je u jednom intervjuu za RTS odgovorio - ako je briga o biću naroda i o njegovom dostojanstvu politika, onda se jesam bavio politikom.

Bio je zamjenik patrijarha Pavla od 2007. do njegove smrti 2009. i nakon toga do izbora patrijarha Irineja 2010. Tih godina pitali su ga da li sebe vidi kao kao novog patrijarha, a on je odgovorio - "neće me se Crnogorci tako lako ratosiljati".

Bio je svjedok važnih istorijskih događaja. Bio je na Cetinju 1989. prilikom povratka posmrtnih ostataka kralja Nikole. Govorio je na sahranama Danila Kiša, Zorana Đinđića, Momira Bulatovića.

Blagoje Jovović njemu se ispovijedio u manastiru Ostrog 1999. i prvi put rekao da je on ubio Ante Pavelića.

Govorio je da neće umrijeti, a da na vrh Lovćena ne vrati Njegoševu kapelu, koja je srušena 1974. godine, i na čijem mjestu je napravljen mauzolej, rad Ivana Meštrovića.

Kada je lider DPS-a i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović najavio da će raditi na obnovi autokefalne crnogorske crkve, Amfilohije je poručio da je to prvi put u istoriji da ateista hoće da pravi crkvu.

Vjerovatno je jedan od najzaslužnijih što je nakon tri decenije Đukanovićev DPS postao opozicija u Crnoj Gori.

Važio je za jednog od najobrazovanijih vladika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a napisao je i preveo više od 20 knjiga.

Govorio je ruski, grčki, italijanski, nemački i francuski jezik, a u naučnom radu koristio se starogrčkim, latinskim i crkvenoslovenskim.

Imao je dobre i intenzivne kontakte sa aktuelnim papom Franjom, a na Cetinju je ugostio patrijarha moskovskog i cijele Rusije Kirila i svog druga i prijatelja sa studija patrjarha vaseljenskog.

Smrt mitropolita Amfilohija jedan je od najvećih tektonskih poremećaja u novijoj istoriji Crne Gore, piše RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana