Kitarovićeva zove Vučića u Hrvatsku

Srna
Kitarovićeva zove Vučića u Hrvatsku

Karlovac - Hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović rekla je da je rješavanje sudbine nestalih u proteklom ratu ključno za normalizaciju odnosa sa Srbijom i da je zato insistirala na obnovi političkog dijaloga sa Srbijom i pozvala u Hrvatsku predsjednika Aleksandra Vučića.

Kitarovićeva je poručila da će i dalje insistirati na rješavanju ovog pitanja kao ključnog elementa za dalji dijalog i punu normalizaciju odnosa dvije države, te hrvatske podrške ulasku Srbije u EU, prenosi Hina.


“Istina o nestalima je politički minimum ispod kojeg niko u Hrvatskoj ne smije da ide”, istakla Kitarovićeva na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih lica u Karlovcu tokom kojeg je rečeno da Hrvatska traga za 1.922 lica nestala u proteklom ratu.

Hrvatski ministar za boračka pitanja Tomo Medved rekao je da je ključ rješenja u Srbiji i da je zato predložio sklapanje novog sporazuma o saradnji, prilagođenog sadašnjem vremenskom i sadržajnom kontekstu.

“Tražimo od Srbije podatke. Oni te podatke i zapisnike imaju i jedan od osnovnih uslova kod otvaranja poglavlja 23 za pristup Srbije EU biće puna saradnja u pronalaženju nestalih”, naveo je Medved.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana