Joanikije: Litije jedini način da se izrazi nezadovoljstvo

Tanjug
Joanikije: Litije jedini način da se izrazi nezadovoljstvo

PODGORICA - Epoiskop budimljansko-nikšićki Joanikije izjavio je danas da litije koje Srpska pravoslavna crkva organizuje zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti nisu ucijena ili pretnja, već jedini način da javno izrazi nezadovoljstvo takvim aktom.


"Za nas je taj zakon nepostojeći jer ga ne priznaju ni narod, ni Crkva. Međutim, mi nemamo nikakav drugi način da izrazimo nezadovoljstvo i opravdani bunt, osim da izađemo na ulicu i da javno, na miran i dostojanstven način, izrazimo protivljenje zbog takvog zakona", poručio je vladika za podgorički Dan.

On je rekao da ga je u vrijeme dok je bio u pritvoru najviše boljelo to što je protiv ljudi koji su tražili njegovo oslobađanje primijenjena sila i ustvrdio da su prethodno na proteste ubačeni provokatori.

“I to je sramno što se dešava u Crnoj Gori da se na takav način stvara zavada. To su vrlo odvratne metode, po 100 puta oprobane i u komunističko vrijeme, a koje se, nažalost, produžavaju i u naše vrijeme. Nikako ne mogu da shvatim, ali ni da oprostim, prebijanje omladine i ubacivanje provokatora. To me je mnogo više zaboljelo nego moje pritvaranje”, naglasio je Joanikije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana