Hrvatska: Za odluku o obuci ukrajinskih vojnika potrebna dvotrećinska većina

Tanjug
Hrvatska: Za odluku o obuci ukrajinskih vojnika potrebna dvotrećinska većina

ZAGREB- Hrvatski sabor bi o vladinom prijedlogu o učešću hrvatske vojske u evropskoj misiji za obuku ukrajinskih vojnika trebalo da se izjasni za dvije sedmice, a za njegovo usvajanje je potrebna dvotrećinska poslanička većina.

Sudeći po reagovanjima poslanika opozicije tokom protekla dva dana za njih je ovaj predlog vlade protivustavan, a sabor nenadležan.

Vlada je juče u parlament uputila prijedlog o učešću hrvatskih vojnika u obuci Ukrajinaca ili na teritorijama drugih zemalja ili u teritoriji Hrvatske, a nakon što je predsjednik države Zoran Milanović i zvanično odbio da da saglasnost.

Milanović je upućivanje vladinog prijedloga na izjašnjavanje saboru nazvao "ličnim terorom" premijera Andreja Plenkovića i kršenjem Ustava.

Premijer Plenković je protivnicima učešća hrvatskih vojnika u obuci Ukrajinaca poručio da očekuje zanimljivu političku raspravu u saboru o ovom vladinom predlogu.

Hrvatski advokat Ante Nobilo izričit je da odlučivanje o učešću hrvatskih vojnika u obuci Ukrajinaca u saboru protivustavno i da najviše zakonodavno tijelo nikako ne bi smjelo da bude dovedeno u situaciju da krši zakon.

Zagrebački Jutarnji list, međutim, danas piše danas da je istu odluku koju je juče donio premijer Plenković, Milanović sproveo 2014. kada je bio na čelu hrvatske vlade.

Hrvatska vlada u misiju Evropske unije za vojnu pomoć Ukrajini  “EU Military Assistance Mission - Ukraine” (EUMAM) želi da uputi do 80 vojnika u nekoliko rotacija u periodu od ove do 2024. godine. U istom periodu u Hrvatskoj bi, prema vladinom prijedlogu već od četvrtka, na obuci bilo do 100 ukrajinskih vojnika uz mogućnost rotacije.

Učešće hrvatskih vojnika u misiji EU je prije mjesec dana potvrdio ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman na sjednici Savjeta ministara EU, bez prethodnih konsultacija sa predsjednikom Milanovićem.

Precizirajući neke članove Zakona o obrani, Jutarnji piše da oni definišu upotrebu hrvatske vojske i da o tome odlučuje sabor, predsjednik RH, premijer i ministar obrane u skladu s Ustavom i ovim zakonom.

Prema članu 54. ovog zakona, pak, odluku o angažmanu pripadnika Oružanih snaga u operacijama podrške miru, kriznim situacijama i humanitarnim operacijama u inozemstvu donosi sabor na prijedlog vlade, uz prethodnu saglasnost predsjednika države na način utvrđen Ustavom, pojašnjava Jutarnji.

List piše da ono što Milanović sada spočitava Plenkoviću on sproveo kada je bio premijer 23. januara 2014., kada je, kako navode, potpisao odluku kojom se “odobrava prelazak granice RH oružnim snagama država saveznica (država članica NATO-a i država Partnerstva za mir) radi učešća u zajedničkim vježbama s Oružanim snagama RH”.

Dakle, zaključuje Jutarnji, tada su članice Partnerstva za mir bile države saveznice i mogle su da uđu u Hrvatsku, a osam godina kasnije za Milanovića to više nisu.

Ukrajina je, navode, članica NATO programa Partnerstvo za mir od 1994. i upravo je to argument vlade da ukrajinski vojnici u skladu s Ustavom mogu ući na teritoriju Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana