Hrvatska primjer neevropskog ponašanja

Agencije
Hrvatska primjer neevropskog ponašanja

LjUBLjANA - U analizi Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije IFIMES, pred samit Evropske unije 17. i 18. oktobra u Briselu, ukazuje se da je Hrvatska tipičan primjer neevropskog ponašanja.

- Hrvatska ne poštuje odluke međunarodnog arbitražnog suda u vezi sa graničnim sporom sa Slovenijom, kao i odluku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, kojom su pojedini visoki čelnici Hrvatske i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) pravosnažno osuđeni za učešće u Udruženom zločinačkom poduhvatu u Hercegovini - stoji u analizi.

IFIMES podsjeća da se HDZ-u, čiji je predsjednik aktuelni premijer Andrej Plenković, sudi na Županijskom sudu u Zagrebu. Ukazuju i da se položaj srpske zajednice u Hrvatskoj naglo pogoršao. 

- Srpska zajednica je bila kooperativna i važan faktor, koji je doprinio da Hrvatska postane članica EU a sada se u toj zemlji odvija revizija događaja iz Drugog svjetskog rata prema kojoj fašističke i kolaboracionističke snage pokušavaju da rehabilituju i predstave kao antifašističke. Pri tom je od izuzetne važnosti položaj Jevrejske zajednice, koja još nije riješila pitanje povratka oduzete imovine - navodi se analizi.

Upravo je, kažu, revizija istorije doprinijela, da Jevrejska zajednica i druga antifašistička udruženja samostalno odnosno odvojeno obilježavaju godišnjicu oslobađanja iz ustaškog logora Jasenovac bez učešća predstavnika hrvatske države.

Uz sve to, ističu, zapaženi (pro)fašistički nastupi i govori aktuelne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i njeno otvoreno miješanje u unutarašnje stvari susjednih država.

- Hrvatska, kao članica EU i NATO-a, nema riješena granična pitanja ni sa jednim susjedom izuzev Mađarske, pošto je državnu granicu sa njom naslijedila od bivše SFRJ - ukazuju analitičari IFIMES-a.

Podsjeća se da će Hrvatska 1. januara 2020. predsjedavati Savjetu Evropske unije, te da će u fokusu njenog predsjedavanja biti i zapadni Balkan na kojem je u konfliktu skoro sa svim državama.

Konstatuju da se hrvatska policija nehumano ophodi prema migrantima (prebijanja, mučenja) i vrši nelegalnu readmisiju migranata sa svoje  teritorije na šta su već upozorile organizacije za ljudska prava.
 

Štiti ratne zločince

IFIMES navod i da su svoje utočište u Hrvatskoj pronašli i brojni ratni zločinci, koji su pravosnažno presuđeni u BiH, dok hrvatske tajne službe, kako navode, maltretiraju građane BiH kada se nalaze na njenoj teritoriji.

- Hrvatska snažno gradi svoje odnose sa Rusijom usprkos uvedenim sankcijama EU prema Rusiji. Zvaničnom Zagrebu će biti potrebna pomoć, da se suoči i prevaziđe izazove i situaciju u kojoj se nalazi -  zaključuju analitičari IFIMES-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana