Хрватска примјер неевропског понашања

Агенције
Хрватска примјер неевропског понашања

ЉУБЉАНА - У анализи Међународног института за блискоисточне и балканске студије ИФИМЕС, пред самит Европске уније 17. и 18. октобра у Бриселу, указује се да је Хрватска типичан примјер неевропског понашања.

- Хрватска не поштује одлуке међународног арбитражног суда у вези са граничним спором са Словенијом, као и одлуку Међународног резидуалног механизма за кривичне судове за злочине почињене на подручју бивше Југославије, којом су поједини високи челници Хрватске и Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) правоснажно осуђени за учешће у Удруженом злочиначком подухвату у Херцеговини - стоји у анализи.

ИФИМЕС подсјећа да се ХДЗ-у, чији је предсједник актуелни премијер Андреј Пленковић, суди на Жупанијском суду у Загребу. Указују и да се положај српске заједнице у Хрватској нагло погоршао. 

- Српска заједница је била кооперативна и важан фактор, који је допринио да Хрватска постане чланица ЕУ а сада се у тој земљи одвија ревизија догађаја из Другог свјетског рата према којој фашистичке и колаборационистичке снаге покушавају да рехабилитују и представе као антифашистичке. При том је од изузетне важности положај Јеврејске заједнице, која још није ријешила питање повратка одузете имовине - наводи се анализи.

Управо је, кажу, ревизија историје допринијела, да Јеврејска заједница и друга антифашистичка удружења самостално односно одвојено обиљежавају годишњицу ослобађања из усташког логора Јасеновац без учешћа представника хрватске државе.

Уз све то, истичу, запажени (про)фашистички наступи и говори актуелне предсједнице Колинде Грабар-Китаровић и њено отворено мијешање у унутарашње ствари сусједних држава.

- Хрватска, као чланица ЕУ и НАТО-а, нема ријешена гранична питања ни са једним сусједом изузев Мађарске, пошто је државну границу са њом наслиједила од бивше СФРЈ - указују аналитичари ИФИМЕС-а.

Подсјећа се да ће Хрватска 1. јануара 2020. предсједавати Савјету Европске уније, те да ће у фокусу њеног предсједавања бити и западни Балкан на којем је у конфликту скоро са свим државама.

Констатују да се хрватска полиција нехумано опходи према мигрантима (пребијања, мучења) и врши нелегалну реадмисију миграната са своје  територије на шта су већ упозориле организације за људска права.
 

Штити ратне злочинце

ИФИМЕС навод и да су своје уточиште у Хрватској пронашли и бројни ратни злочинци, који су правоснажно пресуђени у БиХ, док хрватске тајне службе, како наводе, малтретирају грађане БиХ када се налазе на њеној територији.

- Хрватска снажно гради своје односе са Русијом успркос уведеним санкцијама ЕУ према Русији. Званичном Загребу ће бити потребна помоћ, да се суочи и превазиђе изазове и ситуацију у којој се налази -  закључују аналитичари ИФИМЕС-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана