Hrvatska: Nove mjere stupile na snagu, zabranjeno napuštati gradove

Srna
Hrvatska: Nove mjere stupile na snagu, zabranjeno napuštati gradove

ZAGREB - Štab civilne zaštite Hrvatske zabranio je danas napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka u ovoj zemlji, naveo je ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović.

 

"S obzirom na to da na pojedinim područjima postoji znatno povećani rizik od prenosa virusa korona, a kako bi se smanjila mogućnost daljeg širenja bolesti zabranjuje se napuštanje mjesta prebivališta ili stalnog boravka", pojasnio je Božinović.

On je naveo da su u ovoj odluci Štaba navedeni i izuzetni slučajevi u kojima se dopušta kretanje poput nabavke, zdravstvenih i komunalnih djelatnosti, te odlaska na posao i povratak s posla ako je to nužno.

Izuzetak su i službe obezbjeđenja, novinari, stanovnici koji zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć, prenose hrvatski mediji.

Putovati se može i iz vitalnih porodičnih razloga poput pružanja pomoći djeci ili starijim osobama ili kupovine hrane i osnovnih potrepština. Za ove sve slučajeve izdaju se propusnice.

Druga odluka koju je donio Štab odnosi se na uvođenje potrebne mjere posebne organizacije rada epidemiološke službe i posebnih epidemioloških mjera, a treća odluka se odnosi na uvođenje potrebne mjere posebne organizacije hitne medicinske službe i sanitetskog prevoza

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana