Hrvatska: Niko od zaraženih iz splitskog doma nije životno ugrožen

GS
Hrvatska: Niko od zaraženih iz splitskog doma nije životno ugrožen

ZAGREB - Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je da niko od štićenika splitskog Doma za starije i nemoćne kojima je potvrđen virus korona u ovom trenutku nije životno ugrožen i da još nije poznato kako je došlo do pojave virusa u Domu.

"Osim deset pozitivnih ima još nekoliko štićenika koji imaju blaže simptome i niko nije životno ugrožen", rekao je Capak za N1 televiziju.

On je istakao da je prije nekoliko dana bilo febrilnih bolesti među nepokretnim štićenicima s drugog od ukupno tri sprata Doma, pa su epidemiolozi nakon preliminarne snimke situacije na testiranje dali deset briseva i svi su se pokazali pozitivnima na virus korona.

Capak je naveo da je nakon razmatranja situacije sa epidemiolozima, županijskim Zavodom za javno zdravstvo i splitskim KBC-om sinoć zaključeno da je najbolja varijanta da se štićenici sa drugog sparata evakuišu u splitsku bolnicu na Križinama, gdje ima dovoljno prostora za izolirane pacijente.

U Split danas dolaze ministar zdravlja Vili Beroš i ministar za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, kao i voditelj epidemiološke službe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić.

Iz splitskog Doma za starija lica jutros su 42 lica transportovana u Kliničko-bolnički centar /KBC/ Split, a još osmoro će ih biti prebačeno zbog pojave virusa korona u tom domu.

 

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana