Grčki eksperti procijeniće stanje ikone Bogorodice Filermose

SRNA
Grčki eksperti procijeniće stanje ikone Bogorodice Filermose

PODGORICA- Eksperti iz Grčke doći će u Crnu Goru i pomoću najsavremenijih uređaja procijeniti stanje ikone Bogorodice Filermose, jednoj od tri najveće hrišćanske svetinje, rekao je grčki ambasador Panajotis Parcos.

Parcos je informisao ministra kulture i medija Crne Gore Tamaru Vujović da je njena grčka koleginica Lina Mendoni prihvatila prijedlog da grčki eksperti budu upućeni na ovaj posao.

Na čelu tima biće vodeći ekspert Janis Matarangas, a oni će doputovati u Crnu Goru na boravak od nekoliko dana, što će biti povod za dalju saradnju i razmjenu znanja i iskustva sa grčkim stručnjacima u oblasti konzervacije, saopšteno je iz Ministarstva kulture i medija Crne Gore.

Vujovićeva je istakla da su tokom mandata odlazećeg ambasadora Parcosa ostvareni značajni koraci ka produbljivanju kulturne razmjene Grčke i Crne Gore, te mu zahvalila za njegov izuzetan doprinos.

Ikona Presvete Bogorodice Filermose čuva se u Plavoj kapeli, u okviru izložbenog prostora Istorijskog muzeja Crne Gore na Cetinju.

Prema predanju, ova ikona je djelo Svetog apostola Luke, koji ju je izradio 46. godine prema liku Bogorodice. Ikona je vijekovima bila u vlasništvu Malteških vitezova, koji su je poklonili ruskom caru za zaštitu i dobročinstvo koje im je pružio.

U Rusiji je ikona Presvete Bogorodice Filermose bila skoro vijek i po, do kraja Oktobarske revolucije, kada je tajno iznesena iz Rusije i odnesena u Dansku.

Zatim je neko vrijeme bila u Berlinu, da bi 1928. godine, zajedno sa dvije velike svetinje, česticom Časnog krsta i šakom Svetog Jovana Krstitelja stigla u Beograd, kao poklon ruskog carskog doma Srbiji i kralju Aleksandru Karađorđeviću za pomoć i prihvatanje izbjeglih bjelogardejaca iz Rusije.

Do 1941. godine ikona je čuvana u dvorskoj crkvi, da bi tokom povlačenja kraljevske porodice i jugoslovenske vojske preko Crne Gore, kralj Petar Drugi Karađorđević ove tri relikvije predao tadašnjem srpskom patrijarhu Gavrilu Dožiću i one su zatim sakrivene u manastiru Ostrog.

Od tada se ova velika svetinja nalazi u Crnoj Gori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana