Грчки експерти процијениће стање иконе Богородице Филермосе

СРНА
Грчки експерти процијениће стање иконе Богородице Филермосе

ПОДГОРИЦА- Експерти из Грчке доћи ће у Црну Гору и помоћу најсавременијих уређаја процијенити стање иконе Богородице Филермосе, једној од три највеће хришћанске светиње, рекао је грчки амбасадор Панајотис Парцос.

Парцос је информисао министра културе и медија Црне Горе Тамару Вујовић да је њена грчка колегиница Лина Мендони прихватила приједлог да грчки експерти буду упућени на овај посао.

На челу тима биће водећи експерт Јанис Матарангас, а они ће допутовати у Црну Гору на боравак од неколико дана, што ће бити повод за даљу сарадњу и размјену знања и искуства са грчким стручњацима у области конзервације, саопштено је из Министарства културе и медија Црне Горе.

Вујовићева је истакла да су током мандата одлазећег амбасадора Парцоса остварени значајни кораци ка продубљивању културне размјене Грчке и Црне Горе, те му захвалила за његов изузетан допринос.

Икона Пресвете Богородице Филермосе чува се у Плавој капели, у оквиру изложбеног простора Историјског музеја Црне Горе на Цетињу.

Према предању, ова икона је дјело Светог апостола Луке, који ју је израдио 46. године према лику Богородице. Икона је вијековима била у власништву Малтешких витезова, који су је поклонили руском цару за заштиту и доброчинство које им је пружио.

У Русији је икона Пресвете Богородице Филермосе била скоро вијек и по, до краја Октобарске револуције, када је тајно изнесена из Русије и однесена у Данску.

Затим је неко вријеме била у Берлину, да би 1928. године, заједно са двије велике светиње, честицом Часног крста и шаком Светог Јована Крститеља стигла у Београд, као поклон руског царског дома Србији и краљу Александру Карађорђевићу за помоћ и прихватање избјеглих бјелогардејаца из Русије.

До 1941. године икона је чувана у дворској цркви, да би током повлачења краљевске породице и југословенске војске преко Црне Горе, краљ Петар Други Карађорђевић ове три реликвије предао тадашњем српском патријарху Гаврилу Дожићу и оне су затим сакривене у манастиру Острог.

Од тада се ова велика светиња налази у Црној Гори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана