Filip Zavadlav pričao na italijanskom i prekinuo suđenje, poslali ga na psihijatriju

GS
Filip Zavadlav pričao na italijanskom i prekinuo suđenje, poslali ga na psihijatriju

SPLIT - Filip Zavadlav, trostruki ubica iz Splita, koji se danas ponovo trebao izjasniti o optužbama, odlučio je da govori na italijanskom jeziku, zbog čega je ročište odgođeno.

Zavadlava je Županijski sud u Splitu nepravosnažno osudio za ubistva Marina Bobana (24), Jurice Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) na 40 godina zatvora, ali Visoki krivični sud (VKS) ukinuo je presudu u tom dijelu i naložio novo suđenje. Ponovo mu sude jer je sud ukinuo dio prvostepene presude oko optužbe da je planirao osvetu osobama iz narkomanskog miljea koje su iznuđivale, prijetile i fizički napadale njegovog brata, te njega lično.

Zločin je počinjen 11. januara 2020. godine u Splitu, a Zavadlav je tri muškarca ubio rafalima iz automatske puške.

Na Županijskom sudu u Splitu danas je počelo ponovljeno suđenje Zavadlavu, koji je u sudnici odbio govoriti na hrvatskom jeziku.

Na sva pitanja predsjedavajuće sutkinje Višnje Strinić Zavadlav je odgovarao na italijanskom jeziku, odbijajući bilo kakvu saradnju sa sudom.

Sutkinja ga je upozorila kako se prema važećim zakonima koristi hrvatski jezik i latinično pismo, ali on je i dalje odgovarao na talijanskom.

Nakon toga, određeno je psihijatrijsko vještačenje Zavadlava kojim bi se trebalo utvrditi je li on uopšte sposoban da prati suđenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana