EU: Potrebno jačanje saradnje za bolje upravljanje migracijama

Srna
Foto: gs

BRDO KOD KRANjA- Zvaničnici ministarstava unutrašnjih poslova EU i zemalja zapadnog Balkana saglasili su se u vezi sa potrebom da se poboljšaju razmjena informacija, saradnja na polju borbe protiv organizovanog kriminala i terorizma i upravljanje migracijama, izjavio je slovenački ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs.

On je rekao da je tokom jučerašnje diskusije na Forumu ministara EU i zapadnog Balkana konstatovano da je saradnja između zemalja regiona i evropskih agencija, kao što su Fronteks, Evropol i Evropska kancelarija za podršku azilu (EASO), "dvosmjerna ulica".

Hojs je naglasio da se "ne radi samo o tome da agencije ponude pomoć, već da zemlje iskoriste alate kojima raspolažu i podrže agencije dijeljenjem informacija".

Međutim, Hojs je napomenuo da je potrebno odgovarajuće finansiranje, te da veliki ili barem određeni dio od 30 milijardi evra, koje EU planira da uloži u region u sljedećih nekoliko godina, bude izdvojen za unutrašnje poslove.

"S obzirom na tako ogromnu svotu novca, zaista bi bila šteta da ne možemo pronaći finansijska sredstva da finansiramo polje koje pokrivamo", naveo je Hojs.

Evropski komesar za spoljne poslove Ilva Johanson, koja se zajedno sa Hojsom obratila novinarima, takođe je istakla važnost saradnje u upravljanju migracijama i borbi protiv organizovanog kriminala.

Ona je naglasila i važnost saradnje u svjetlu zabrinjavajućih dešavanja u Avganistanu, hibridne prijetnje granicama EU iz Bjelorusije i humanitarne krize u vezi sa migracimama u Lamanšu.

"Nijednom od pomenutih situacija ne može upravljati jedna država, ali ne može ni EU sama. Moramo da radimo zajedno, duž ruta i sa zemljama porijekla i tranzita /migranata/", rekla je Johansonova.

Prema njenim riječima, primijetna je i potreba razmjene informacija i saradnja policije između EU i partnera na zapadnom Balkanu.

"Evropska komisija je, naravno, spremna da uz finansijska sredstva i espertizu još bliže sarađuje, jer samo zajedno možemo upravljati ovim izazovima. Zemlje zapadnog Balkana pripadaju Evropi, ali imaju i budućnost u EU. Zato je važno da ulažemo u blisku saradnju", istakla je Johansonova.

Strani novinari su postavili pitanja u vezi sa optužbama protiv slovenačke policije zbog nasilnog vraćanja migranata, a Hojs je bio iznenađen takvim pitanjima, rekavši da nije čuo za takve optužbe.

"Slovenačka policija radi sve po propisima, bez nasilnog vraćanja. Očigledno, bilateralno vraćanje u Hrvatsku onih koji ne predaju zahtjev za azil je potpuno u skladu sa zakonom. Stoga, najoštrije odbijam bilo kakve insinuacije o nasilnom vraćanju na slovenačko-hrvatskoj granici", naglasio je Hojs.

Johansonova je izrazila zabrinutost zbog vraćanja migranata na granici Hrvatske i BiH, ali je rekla da je dobro sarađivala sa hrvatskom Vladom kako bi se vlasti u Zagrebu suočile sa problemom.

Ona je napomenula da očigledno funkcioniše nezavisni mehanizam praćenja granica, čije je sprovođenje u toku.

Osim Johansonove i Hojsa, sastanku su prosustvovali relevantni ministri ili državni sekretari zemalja zapadnog Balkana, kao i Francuske i Češke, država koje čine trio koji će u narednom periodu predsjedavati EU.

U razgovorima su učestvovali i predstavnici relevantnih agencija Evropske unije.

Ministri pravde će se danas sastati na Brdu kod Kranja. Forum pravosuđa i unutrašnjih poslova na nivou ministara EU i zapadnog Balkana održava se jednom godišnje sa ciljem jačanja regionalne saradnje, susjedskih odnosa i podrške napredovanju zemalja regiona ka pridruživanju Uniji.

Forum je počeo u srijedu, 1. decembra, i završava se danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana