ЕУ: Потребно јачање сарадње за боље управљање миграцијама

Срна
Foto: гс

БРДО КОД КРАЊА- Званичници министарстава унутрашњих послова ЕУ и земаља западног Балкана сагласили су се у вези са потребом да се побољшају размјена информација, сарадња на пољу борбе против организованог криминала и тероризма и управљање миграцијама, изјавио је словеначки министар унутрашњих послова Алеш Хојс.

Он је рекао да је током јучерашње дискусије на Форуму министара ЕУ и западног Балкана констатовано да је сарадња између земаља региона и европских агенција, као што су Фронтекс, Европол и Европска канцеларија за подршку азилу (ЕАСО), "двосмјерна улица".

Хојс је нагласио да се "не ради само о томе да агенције понуде помоћ, већ да земље искористе алате којима располажу и подрже агенције дијељењем информација".

Међутим, Хојс је напоменуо да је потребно одговарајуће финансирање, те да велики или барем одређени дио од 30 милијарди евра, које ЕУ планира да уложи у регион у сљедећих неколико година, буде издвојен за унутрашње послове.

"С обзиром на тако огромну своту новца, заиста би била штета да не можемо пронаћи финансијска средства да финансирамо поље које покривамо", навео је Хојс.

Европски комесар за спољне послове Илва Јохансон, која се заједно са Хојсом обратила новинарима, такође је истакла важност сарадње у управљању миграцијама и борби против организованог криминала.

Она је нагласила и важност сарадње у свјетлу забрињавајућих дешавања у Авганистану, хибридне пријетње границама ЕУ из Бјелорусије и хуманитарне кризе у вези са миграцимама у Ламаншу.

"Ниједном од поменутих ситуација не може управљати једна држава, али не може ни ЕУ сама. Морамо да радимо заједно, дуж рута и са земљама поријекла и транзита /миграната/", рекла је Јохансонова.

Према њеним ријечима, примијетна је и потреба размјене информација и сарадња полиције између ЕУ и партнера на западном Балкану.

"Европска комисија је, наравно, спремна да уз финансијска средства и еспертизу још ближе сарађује, јер само заједно можемо управљати овим изазовима. Земље западног Балкана припадају Европи, али имају и будућност у ЕУ. Зато је важно да улажемо у блиску сарадњу", истакла је Јохансонова.

Страни новинари су поставили питања у вези са оптужбама против словеначке полиције због насилног враћања миграната, а Хојс је био изненађен таквим питањима, рекавши да није чуо за такве оптужбе.

"Словеначка полиција ради све по прописима, без насилног враћања. Очигледно, билатерално враћање у Хрватску оних који не предају захтјев за азил је потпуно у складу са законом. Стога, најоштрије одбијам било какве инсинуације о насилном враћању на словеначко-хрватској граници", нагласио је Хојс.

Јохансонова је изразила забринутост због враћања миграната на граници Хрватске и БиХ, али је рекла да је добро сарађивала са хрватском Владом како би се власти у Загребу суочиле са проблемом.

Она је напоменула да очигледно функционише независни механизам праћења граница, чије је спровођење у току.

Осим Јохансонове и Хојса, састанку су просуствовали релевантни министри или државни секретари земаља западног Балкана, као и Француске и Чешке, држава које чине трио који ће у наредном периоду предсједавати ЕУ.

У разговорима су учествовали и представници релевантних агенција Европске уније.

Министри правде ће се данас састати на Брду код Крања. Форум правосуђа и унутрашњих послова на нивоу министара ЕУ и западног Балкана одржава се једном годишње са циљем јачања регионалне сарадње, сусједских односа и подршке напредовању земаља региона ка придруживању Унији.

Форум је почео у сриједу, 1. децембра, и завршава се данас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана