"Crnogorske patriote" vrijeđale blaženopočivšeg mitropolita

Srna
"Crnogorske patriote" vrijeđale blaženopočivšeg mitropolita

PODGORICA- Crkvena opština Bar saopštila je da je grupa građana koja se predstavlja kao "crnogorske patriote", prolazeći pored Hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru, vrijeđala blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

"Grupa građana, koji se predstavljaju kao crnogorske patriote, koja protestuje posljednjih nedjelja, sinoć je na izuzetno nepristojan način, koji ne priliči nikome, a osobito ne Crnogorcima, skandirala prolazeći pored ovog hrama, vrijeđajući blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, a uzvikujući i druge neprimjerene uvrede", navedeno je u saopštenju.

Iz Crkvene opštine Bar istakli su da se "čini prosto nevjerovatnim da neko ima potrebu da se tako ponaša pred bogomoljom, bez obzira koje je vjere i nacije", a da je "još nevjerovatnije da neko dođe iz drugog grada u Bar i psuje pred svetinjom koju poštuje i posjećuje ogromna većina pravoslavnih vjernika grada Bara, ali i Barani drugih vjeroispovijesti".

Ne sporeći pravo nijednom građaninu da slobodno izražava svoja opredjeljenja, iz Crkvene opštine Bar naglasili su da ne misle da je dobar put za očuvanje građanskog jedinstva i napretka Crne Gore da iko ikoga grubo vrijeđa nesumnjivo šireći time vjersku i nacionalnu netrpeljivost.

"Pozivamo sve relevantne društvene činioce od lokalne samouprave, preko policije do političkih partija, da preduzmu aktivnosti i radnje iz svoje nadležnosti da se ovakve stvari ne bi ponavljale, s obzirom na to da izazivaju ozbiljno uznemirenje i provociraju moguće neželjene reakcije", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana