Crna Gora: Protest ispred RTCG, traže da se izražavaju na svom jeziku

Tanjug
Foto: Tviter

PODGORICA- Grupa građana Podgorice okupila se danas na platou ispred zgrade RTCG-a kako bi izratili protest povodom, kako su ranije najavili, odnosa menadžmenta javnog servisa prema osnovnom pravu novinara da se slobodno izražavaju na sopstvenom jeziku, prenosi portal CDM.

Skup je organizovan povodom tvrdnji da menadžment Javnog servisa vrši pritisak na novinare koji koriste jotovanu verziju crnogorskog jezika.

Građanima se obratio i generalni direktor RTCG Boris Raonić, ali su mu okupljeni okrenuli leđa i izviždali ga, prenosi CDM.

Portal je ranije prenio da je više zaposlenih u Televiziji Crne Gore iskazalo  podršku kolegi Žarku Božoviću, koji tvrdi da je diskriminisan zbog upotrebe jotovane varijante crnogorskog jezika u programu Javnog servisa,  kao i svim zaposlenim u RTCG koji su diskriminisani po bilo kom osnovu.

Oni su tražili od Savjeta RTCG da sankcioniše nalogodavce ove "diskriminatorske odluke", za koju su naveli da je  "bez presedana u istoriji ove kuće", navodi crnogorski portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana