Abazović: Nema više odlaganja, popis u Crnoj Gori će biti od 1. do 15. novembra

Tanjug
Abazović: Nema više odlaganja, popis u Crnoj Gori će biti od 1. do 15. novembra

PODGORICA- Premijer crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazovvić saopštio je da popis stanovništva u Crnoj Gori neće biti odložen.

"Nema više odlaganja, od 1-15. novembra je popis", rekao je Abazović novinarima.

Odlaganje popisa stanovništva tražili su prvo Albanci u Crnoj Gori, zatim Bošnjaci i Socijaldemokrate, a danas i Demokratska partija socijalista.

Na pitanje o novoj vladi, Abazović je rekao da bi ona morala da počiva na drugoj viziji i principima.

"Način na koji se pravi 44. vlada meni se ne sviđa. Princip je pogrešno postavljen. Način na koji se to radi nije iskren i nije dobar za Crnu Goru. Pričaju o depolitizaciji, pa kome daju 40 odsto po dubini", rekao je Abazović.

Ističe da ne želi da neko pomisli da se on nudi mandataru Milojku Spajiću.

"Ako treba da se pravi 44. vlada, a da mi učestvujemo u njoj, to mora da bude potpuno druga vizija i principi. O tome sam spreman da razgovaram. Ukoliko oni ne uspiju, ja ću izložiti plan", najavio je Abazović.

Kada je riječ o Institutu Igalo, Abazović kaže da će vlada pokušati da reprogramira 25 odsto dugova.

"Sada treba da vidimo da dugoročno riješimo problem. Da mi kupimo od manjinskih akcionara, za šta nam treba parlament, a drugi je da se mi odlučiomo za neki aranžman, da država proda nešto svoje, sa čim se ja ne slažem", kazao je on.

Abazović je rekao i da mandatar Milojko Spajić želi da podigne milijardu evra, da bi povećao plate i penzije.

"Da bi zadovoljio svoj program i onda možda otišao iz Crne Gore. Što ne kaže to građanima i Crne Gore? Zato što nije spreman da izađe pred Vas, sa mnom. Ja nudim i pričam o viziji o razvoju državne politike. Ako o tome želi da razgovara, ja sam tu. Ako ne, izvršićemo predaju vlasti, gospodski", naveo je Abazović.

Pozvao je Spajića da objasni kako će isplatiti povećane plate i penzije.

"Odakle će da isplaćuju penzije i plate povećane građanima, a cilj nam je da afirmišemo penzionere da bi pravili proteste, da bi došli do 450 evra kao da vlada to ne želi. Kako? Kako se postiže povećanje ekonomskog rasta? Što ne objasni kako? Neka objasni, je li cilj da se proda EPCG? Što ne kažu to pošteno, da EPCG, koja će na kraju godine, imati 100 miliona na računu treba da se stavi na londonsku berzu i proda državno srebro. Da se proda da bi se relaizovale ideje nekih ljudi", rekao je Abazović, prenele su podgoričke Vijesti.

Upitan, odakle mu te informacije, kaže da je sve što priča, priča vrlo jasno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana