Zoran Talić: Novim sadržajima do više posjetilaca na Suturliji

V.S.
Zoran Talić: Novim sadržajima do više posjetilaca na Suturliji
Zoran Talić: Novim sadržajima do više posjetilaca na Suturliji

Suturlija bi uskoro mogla biti obogaćena novim sadržajima u cilju dovođenja što većeg broja posjetilaca. Zoran Talić

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka i nosilac inicijative „park prirode Suturlija" obišao je danas tu prirodnu oazu zajedno sa  Veliborom Stanićem direktorom Šumskog gazdinstva Banjaluka i dekanom Šumarskog fakulteta Vojislavom Dukićem gdje su razgovarali o daljoj saradnji kako bi unaprijedili ponudu tog prirodnog bisera.

"Želimo da napravimo što ljepši ambijent i omogućimo svim posjetiocima lakši pristup ovom izletištu. S tim ciljem, razgovarao sam sa predstavnicima Šumskog gazdinstva da se pokuša doći i do drugih alternativnih pravaca koji bi vodili ka Suturliji iz pravca Pobrdja ili Kočićevog vijenca . Razgovarali smo i o postavljanju drvenih klupa pored staza ali i drvenih mostića preko Suturlije kako bi što bolje povezali obale rijeke. Razmatramo sve mogućnosti kako bi ovu prirodnu oazu učinili još pristupačnijom za izlete, rekreaciju, turizam, piknik ali i odredjene nastavne aktivnosti", pojasnio je Talić.

Ističe da uz dobru saradnju i razgovor sa zainteresovanim sugradjanima, udruženjima i institucijama, park prirode Suturlija u narednom periodu može da postane jedna od omiljenih lokacija za sve posjetioce u gradu. Velibor Stanić, direktor šumskog gazdinstva rado se odazvao inicijativi „park prirode Suturlija".

„Šumsko gazdinstvo Banjaluka iskoristiće sve svoje resurse koje ima da se ovaj projekat podrži i da ovo postane jedno stvarno divno mjesto za odmor jer je tako blizu centra grada a da naši ljudi mogu da izadju i uživaju u ovako netaknutoj prirodi" rekao je Stanić.

Osim turističko rekreativnog potencijala, park prirode Suturlija ima i bogat biljni i životinjski svijet,  dodaje dekan Šumarskog fakulteta Vojislav Dukić te ističe da Šumarski fakultet u potpunosti podržava aktivnosti za područje Suturlije.

 „Mi iz godine u godinu postajemo sve više svijesni značaja potencijala šume kao što su zaštitne i socijalne funkcije. Konkretno kada je u pitanju ovo područje ja bih istakao značaj rekreativne funkcije" ističe Dukić.

"Penjalište Sutrulija" je jedan od novih projekata u cilju razvijanja  turističko-sportsko rekreativne ponude grada Banjaluka. Podsjećamo, nedavno je na inicijativu Predsjdnika Skupštine grada Banjaluka zajedno sa Sportskim ribolovnim društvom Banjaluka u rijeku Suturliju pušteno preko 1.200 mlađi potočne pastrmke. Uradjeno je i košenje i čišćenje obale rijeke Suturlije kako bi se taj prostor učinio pristupačnijim i bezbjednijim za sve posjetioce.Tim radovima izletnici su dobili uredno mjesto za piknik i rekreaciju, a kupači svoje mjesto pod suncem u kojem će moći uživati.To je samo jedna od aktivnosti koja se provodi na ovoj lokaciji u sklopu promocije Suturlije kao lokacije za turističko-sportsko-rekreativne aktivnosti a od iduće godine Suturlija će biti uvrštena u program redovnog održavanja kako bi svi posjetioci mogli pronaći mjesto za sebe tokom ljetnih vrućina i godišnjih odmora.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana