Za obnovu kuće Milanovića 4,5 miliona KM

G.S.
Za obnovu kuće Milanovića 4,5 miliona KM

BANjALUKA - Kuća Milanovića biće kompletno obnovljena, a nakon rekonstrukcije postaće centar okupljanja i održavanja kulturnih manifestacija.

Do 5. decembra otvoren je tender za izbor izvođača radova ovog objekta, koji predstavlja arhitektonsku i kulturnu baštinu našeg grada.

Kako je predviđeno, rekonstrukcija će podrazumijevati konstruktivnu sanaciju oštećenih dijelova objekta, sanaciju svih oštećenih dijelova i restauraciju nedostajućih dijelova objekta.

Nakon obnove, u objektu je planirano da budu sljedeće prostorne cjeline: prostor za mini koncerte/pjesničke večeri, izložbeni (galerijski prostor), biblioteka, prostor za sastanke, prezentacije, radionice.

Takođe, u podrumu objekta predviđeno je da bude smješten kafe-bar te prostor za muzičke događaje, stend ap komedije, pjesničke večeri.

Završetkom obnove, biće upotpunjen i izgled nedavno uređenog šetališta. Obnovu zajedno finansiraju grad i Vlada Republike Srpske, a za ovu namjenu biće izdvojeno oko 4,5 miliona KM.

Kuća Milanovića je za grad izuzetno važan objekat i ima arhitektonski, ambijentalni značaj, ali i istorijski značaj s obzirom na to da se nalazi u zoni zaštite i da datira još iz perioda Austro-Ugarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana