Za dva mjeseca 22 saobraćajna prekršaja u ulici Braće Jugovića

Aleksandar Stojanović
Za dva mjeseca 22 saobraćajna prekršaja u ulici Braće Jugovića

BANjALUKA - Nakon što je srušena "kuća na putu" u ulici Braće Jugovića i izmijenjen režim saobraćaja, mještani nisu odahnuli, nego strahuju od nesavjesnih vozača koji brzo voze, ne poštujući saobraćajnu signalizaciju.

Prema riječima mještana, problem je nastao nakon što je krajem avgusta na ukrštanju Braće Jugovića sa Pionirskom ulicom došlo do izmjene režima saobraćaja.

- Ova ulica je nekada bila jednosmjerna i automobili koji su dolazili iz pravca Pionirske ulice imali su prvenstvo prolaza, a sada je došlo do izmjene. 

Saobraćaj u našoj ulici se odvija dvosmjerno, a u Pionirskoj ulici postavljen je znak "stop".

Međutim, većina vozača to ne primijeti i, pošto su navikli na stara pravila, nepažljivo ulaze u raskrsnicu, zbog čega je svima ugrožena bezbjednost - rekao je mještanin ulice Braće Jugovića koji se predstavio kao Darko.

On je dodao da je jedan od najvećih problema i nedostatak signalizacije o ograničenju brzine, jer vozači, iako je škola u blizini, prolaze brzo, čime ugrožavaju i pješake.

- Od novog dijela istočnog tranzita, kroz ulicu Gavrila Principa, postoji ograničenje od 40 kilometara na sat, ali ovdje ga nema i pojedinci voze nevjerovatno brzo. Usljed takve vožnje, jedan vozač je izletio s puta, udario i prilično mi oštetio ogradu. Na sreću, nije ozbiljnije povrijeđen - kazao je žitelj ove ulice.

Iz Policijske uprave (PU) Banjaluka "Glasu Srpske" su rekli da je u toj ulici u posljednja dva mjeseca zabilježen veliki broj prekršaja.

- Policijski službenici su u periodu od 1. septembra do 31. oktobra uočili i sankcionisali 22 saobraćajna prekršaja - naveli su iz PU Banjaluka.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve kazali su da nije bilo žalbi mještana u vezi sa narušavanjem bezbjednosti saobraćaja, niti da je bilo prijava za česta prekoračenja brzine vozača.

- U toj ulici važi opšte ograničenje brzine za grad, koje iznosi 50 kilometara na sat. Na navedenoj lokaciji je postavljena sva propisna vertikalna i obilježena horizontalna saobraćajna signalizacija, uz obostrano izgrađene trotoare za kretanje pješaka - rekli su iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve. 

Odbornik u Skupštini grada i stručnjak za saobraćaj Milenko Jaćimović kazao je da, iako postoji opšte ograničenje brzine za naseljena mjesta, u slučaju većeg broja prekršaja na određenim mjestima trebalo bi pojačati policijsku kontrolu, postaviti odgovarajuću signalizaciju i raditi na edukaciji vozača

 

Snimak

Na društvenim mrežama nedavno je osvanuo snimak saobraćajne nesreće koja se desila na ukrštanju ulica Braće Jugovića i Gavrila Principa, a uzrok je bio nepoštivanje saobraćajne signalizacije.

- Policijski službenici izvršili su uviđaj, a u saobraćajnoj nesreći su učestvovala dva automobila. Pričinjena je materijalna šteta i nije bilo povrijeđenih lica - rekli su iz Policijske uprave Banjaluka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana