Za 15 zahtjeva za sufinansiranje vantjelesne oplodnje 60.000 km

Srna
Foto: Ilustracija

BANjALUKA - Grad Banjaluka podržaće 15 zahtjeva za sufinansiranje jednog pokušaja vantjelesne oplodnje, za šta će iz gradskog budžeta biti izdvojeno 60.000 KM, saopšteno je iz Gradske uprave.

Pojedinačni iznos koji će biti dodijeljen za sufinansiranje procesa vantjelesne oplodnje je 4.000 KM.

Prema podacima gradskog Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, od ukupnog broja odobrenih zahtjeva, četiri se odnose na osobe koje žele da prošire potomstvo.

Iz Gradske uprave navode da su na konkurs, koji je zatvoren 30. juna, pristigla ukupno 22 zahtjeva, a mogle su se prijaviti žene do 42 godine koje su iskoristile pravo na tri postupka biomedicinski potpomognute oplodnje na teret sredstava Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Takođe, bilo je potrebno da u momentu podnošenja prijave na konkurs jedan od bračnih supružnika ima prebivalište na području grada Banjaluke u neprekidnom trajanju od četiri godine i duže. Ovogodišnjim budžetom Grada Banjaluka za ove namjene bilo je obezbijeđeno ukupno 70.000 KM.

Iz Gradske uprave podsjećaju da je prošle godine podršku Grada dobilo 14 zahtjeva, za šta je iz budžeta izdvojeno 56.000 KM.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana