Vatrogasci imali pune ruke posla: Gasili zapaljene kontejnere na Manjači

Maja Stanojević
Vatrogasci imali pune ruke posla: Gasili zapaljene kontejnere na Manjači

BANjALUKA - Vatrogasna brigada je posljednjih dana imala pune ruke posla gaseći mnogobrojne požare, a između ostalog, mnogo posla zadali su im i nesavjesni stanovnici, koji su iz nepažnje zapalili nekoliko kontejnera.

Komandant Profesionalne vatrogasne brigade Banjaluka Miroslav Malinić rekao je za “Glas Srpske” da svakodnevno gase zapaljene kontejnere na području grada.

- Ovi požari su uglavnom uzrokovani ljudskim nemarom, jer pojedinci istresaju žar ili čak namjerno pale smeće u kontejnerima - istakao je Malinić.

Prema njegovim riječima, nekoliko takvih požara izbilo je tokom vikenda, a gorjela su četiri kontejnera na potezu od ulice Manjačkih ustanika do naselja Kola.

- Na intervenciju su izašla dva vatrogasca sa vozilom, a vatra je uspješno ugašena, uz pomoć mještana - rekao je Malinić.

Takođe, u dva navrata tokom vikenda gorjeli su kontejneri i na Manjačkom putu, gdje su takođe intervenisale vatrogasne ekipe sa vozilima.

- U ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića neko je zapalio smeće, a požar su gasila dva vatrogasca sa vozilom - kazao je Malinić.

Kako je istakao, ovih dana vatrogasci su ponovo gasili brojne požare na otvorenom, nastale najčešće zbog krčenja njiva i livada. Ekipe su tokom vikenda intervenisale zbog požara na otvorenom u Gornjoj Piskavici, Pavlovcu i Radosavskoj.

- Pretpostavljam da će zbog najavljenog zahlađenja i kiše koja nas očekuje narednih dana biti smanjen broj ovih intervencija na gašenju požara uzrokovanih paljenjem niskog rastinja. Nakon toga očekujemo da će biti manje takvih požara, jer će početi i vrijeme vegetacije - istakao je Malinić.

Iz Vatrogasne brigade ponovo su apelovali na stanovnike da ne pale nisko rastinje, jer to može dovesti do požara većih razmjera te ugroziti i ljudske živote.

- Ako građani nisu sigurni da mogu držati vatru pod kontrolom i ako ne mogu ispuniti minimalne bezbjednosne uslove, dužni su da na vrijeme obavijeste vatrogasnu jedinicu - kazao je Malinić.

Poplava

Iz Vatrogasne brigade su na “Fejsbuk” stranici objavili da su imali intervencije tehničke prirode usljed poplava.

- Tri vatrogasca sa vozilom imala su za vikend intervenciju nakon dojave o poplavi u ulici Josifa Pančića, čiji je uzrok pucanje plastične vodovodne cijevi - rekao je Malinić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana