Uručene nagrade najboljim učenicima banjalučkih osnovnih i srednjih škola

Srna
Uručene nagrade najboljim učenicima banjalučkih osnovnih i srednjih škola

BANjALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković uručio je danas nagrade najboljim učenicima banjalučkih osnovnih i srednjih škola, koje ovaj grad tradicionalno dodjeljuje svake godine povodom Savindana.

Na svečanosti u Banskom dvoru gradonačelnik je uputio srdačne čestitke najboljim učenicima iz 29 osnovnih i 17 iz srednjih škola, te njihovim nastavnicima, pedagozima i roditeljima.


On je rekao da se grad Banjaluka trudi da svake godine uradi i više od onog što može, da uvijek doda nešto novo kako bi lik, djelo i duhovni put koji je utkao Sveti Sava što više bio u dušama srpskog naroda i to je jedini spasonosni put, bilo da žive u Republici Srpskoj, Srbiji, Kosovu i Metohiji, Crnoj Gori ili u dijaspori.

Stanivuković je istakao da je velika privilegija biti najbolji, dodavši da je velika privilegija i čast dobiti Svetosavsku nagradu.

On je rekao da je ključna poruka da se čovjek ne gordi kada je najbolji, da taj svoj uspjeh dijeli sa društvom, narodom, svojim gradom i zemljom.

"Sveti Sava je postao otac svom ocu i našem narodu. To je poruka da je prevazišao i one koji su mu bili svetonadzor, njegov otac i tada njegovi učitelji. To je i poruka našim učenicima da i oni mogu biti bolji nego što smo mi, to jest njihovi nastavnici, profesori, roditelji… Da i oni budu očevi svojim očevima i da našem narodu i gradu pokažu jedan novi put", poručio je gradonačelnik.

On je poželio učenicima da im ova nagrada bude podstrek, ali i da dijele uspjehe koje postižu.

"Moje duboko uvjerenje je da ako čovjek ima dar za bilo šta, to je dar od Boga, ali sve što se ne podijeli sa zajednicom nego se uzme samo za sebe, taj dar može da bude izgubljen. Dakle, suština je da dijelimo, i znanje, i ljubav. To je svetosavska poruka, to je svetosavski put, to je Svetosavlje i upravo ono što je uradio Sveti Sava", zaključio je gradonačelnik.

U ime nagrađenih učenika, Marija Gatarić iz Osnovne škole "Sveti Sava" i Milica Vračar iz Medicinske škole zahvalile su gradonačelniku Drašku Stanivukoviću i gradu za nagrade, ali i što su prvi put organizovali akademiju povodom dodjele Svetosavskih nagrada.

"Hvala im što se u ovo vrijeme kada se prave vrijednosti i obrazovanje sve manje cijene, trude da i dalje obraćaju pažnju na učenike i da cijene naš trud i rad", rekla je Milica, koja je i u osnovnoj i u srednjoj školi postizala najbolje rezultate.

Marija je istakla da je odličan učenik i da je ostvarila zapažene rezultate na takmičenjima iz matematike.

"Ova nagrada je za mene podsticaj za dalji rad i napredak, a kruna je do sada ostvarenih uspjeha", istakla je Marija Gatarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana