Uređeno korito Kočićevog potoka

A.S.
Uređeno korito Kočićevog potoka

BANjALUKA - Korito Kočićevog potoka na području Ade i Debeljaka ovih dana je uređeno i prošireno u dužini od dva kilometra, čime je umanjena opasnost od izlivanja u slučaju velikih padavina, izjavio je Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove.

Bilčar ističe da je uređenje ovog korita bilo među prioritetima, jer je Kočićev potok pravio ogromne probleme tokom poplava 2014. i 2016. 

- Kada nema padavina, ovaj vodotok izgleda kao bezazlen potočić, ali u vrijeme velikih kiša njegov protok se poveća i do 20 puta. Urađeni su profilisanje i čišćenje korita u dužini od dva kilometra, a na tri lokacije su postavljene kamene obloge, čime su zaštićene okolne kuće - kaže Bilčar.

On dodaje da se rizik od poplava nikada ne može potpuno isključiti, ali da su građani Ade i Debeljaka, čije kuće se nalaze u blizini potoka, sada mnogo bezbjedniji. 

- Posebnu pažnju smo obratili na dijelove potoka u blizini kuća. Korito je sada pročišćeno i vjerujemo da nam se, na ovom području, više neće ponavljati nevolje koje smo imali tokom velikih poplava - naglasio je Bilčar. Grad na godišnjem nivou izdvaja 600.000 KM za uređivanje vodotokova drugog reda.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana