U susret "Banjalučkoj transverzali": Pohod kroz prirodu u čast gradu

Jasmina Salopek
U susret "Banjalučkoj transverzali": Pohod kroz prirodu u čast gradu

Ljubav prema prirodi i gradu okupiće i ove godine brojne planinare i rekreativce iz Banjaluke i okoline koji će tradicionalno u aprilu preći već utvrđenu rutu u okviru "Banjalučke transverzale".

To pješačenje povodom Dana grada biće organizovano u nedjelju, 21. aprila,  u režiji Planinarskog društva (PD) "Kozara", koje već dvije decenije predvodi učesnike ove šetnje.

Član Upravnog odbora tog društva Marko Lakić rekao je za "Glas Srpske" da će se u pohod kroz prirodu ove godine otisnuti članovi petnaestak planinarskih društava iz našeg grada i okoline.

- Dođu ljudi iz Prijedora, Gradiške, Mrkonjić Grada i Prnjavora. Svake godine pridruži nam se više od 500 planinara, rekreativaca i ljubitelja prirode, a očekujemo da će tako biti i ovaj put - rekao je Lakić.

Prema njegovim riječima, organizatori očekuju da će ovog aprila u šetnju zelenim predjelima grada krenuti oko 600 ljudi.

- Ne budu svi učesnici članovi planinarskih društava, pridruže nam se i građani koji vole da pješače - dodao je on i istakao da je staza prilagođena i šetačima i planinarima.

- Polazimo u devet časova od fabrike obuće "Bema" pa idemo preko Rajnerovog vrela, Trešnjika, Banj brda, spuštajući se ka vrelu Vrućica, gdje se prelazi viseći most preko Vrbasa i ulazi u kanjon Suturlije iz kojeg staza nastavlja dalje ka domu na Šibovima, gdje će za sve učesnike biti pripremljen ručak i druženje uz prigodan muzički program i dodjelu zahvalnica - rekao je  Lakić.

Dodao je da će atmosferu upotpuniti svirka banjalučkog benda "Strings Acoustic Orchestra", kao i bend "Prekidač" i "Fandango" iz Beograda.

Naveo je da su svi učesnici dužni da sa sobom ponesu ličnu kartu, planinarske cipele, kabanicu ili vodonepropusnu jaknu, 1,5 litara vode, set prve pomoći i lijekove, ukoliko ih neko koristi.

Lakić je istakao da mu je žao što na ovakvim rutama viđa veoma malo omladine zainteresovane za istraživanje šumskih i planinskih predjela koji ih okružuju.

- Kada je riječ o mladim planinarima, njih je veoma malo, to su uglavnom djeca naših članova - naveo je on.

Dodao je da ga to ne čudi s obzirom na to da banjalučke škole nemaju planinarske sekcije, kao što je to bilo ranije, te da bi trebalo da one budu opet uvedene.

- Voljeli bismo da u školama ima predmet planinarstvo, pa da djeci pokažemo sve ljepote grada, ali i okolnih mjesta - kazao je on i zaključio da kultura planinarstva u Banjaluci nije zastupljena u mjeri u kojoj zalužuje krajiška ljepotica.

Dom

Planinarsko društvo "Kozara" broji 80 članova, a osnovano je 1936. godine kao podružnica Planinarskog društva "Romanija" iz Sarajeva. Zahvaljujući entuzijazmu članstva i uz pomoć Planinarskog saveza BiH 1957. godine izgradili su planinarski dom na obližnjem neobrađenom i neurbanom području, brdu Šibovi, radi razvoja skijaškog i planinarskog sporta, a od 1960. njegova vrata otvorena su za sve Banjalučane i ljubitelje prirode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana