У сусрет "Бањалучкој трансверзали": Поход кроз природу у част граду

Јасмина Салопек
У сусрет "Бањалучкој трансверзали": Поход кроз природу у част граду

Љубав према природи и граду окупиће и ове године бројне планинаре и рекреативце из Бањалуке и околине који ће традиционално у априлу прећи већ утврђену руту у оквиру "Бањалучке трансверзале".

То пјешачење поводом Дана града биће организовано у недјељу, 21. априла,  у режији Планинарског друштва (ПД) "Козара", које већ двије деценије предводи учеснике ове шетње.

Члан Управног одбора тог друштва Марко Лакић рекао је за "Глас Српске" да ће се у поход кроз природу ове године отиснути чланови петнаестак планинарских друштава из нашег града и околине.

- Дођу људи из Приједора, Градишке, Мркоњић Града и Прњавора. Сваке године придружи нам се више од 500 планинара, рекреативаца и љубитеља природе, а очекујемо да ће тако бити и овај пут - рекао је Лакић.

Према његовим ријечима, организатори очекују да ће овог априла у шетњу зеленим предјелима града кренути око 600 људи.

- Не буду сви учесници чланови планинарских друштава, придруже нам се и грађани који воле да пјешаче - додао је он и истакао да је стаза прилагођена и шетачима и планинарима.

- Полазимо у девет часова од фабрике обуће "Бема" па идемо преко Рајнеровог врела, Трешњика, Бањ брда, спуштајући се ка врелу Врућица, гдје се прелази висећи мост преко Врбаса и улази у кањон Сутурлије из којег стаза наставља даље ка дому на Шибовима, гдје ће за све учеснике бити припремљен ручак и дружење уз пригодан музички програм и додјелу захвалница - рекао је  Лакић.

Додао је да ће атмосферу употпунити свирка бањалучког бенда "Стрингс Ацоустиц Орцхестра", као и бенд "Прекидач" и "Фанданго" из Београда.

Навео је да су сви учесници дужни да са собом понесу личну карту, планинарске ципеле, кабаницу или водонепропусну јакну, 1,5 литара воде, сет прве помоћи и лијекове, уколико их неко користи.

Лакић је истакао да му је жао што на оваквим рутама виђа веома мало омладине заинтересоване за истраживање шумских и планинских предјела који их окружују.

- Када је ријеч о младим планинарима, њих је веома мало, то су углавном дјеца наших чланова - навео је он.

Додао је да га то не чуди с обзиром на то да бањалучке школе немају планинарске секције, као што је то било раније, те да би требало да оне буду опет уведене.

- Вољели бисмо да у школама има предмет планинарство, па да дјеци покажемо све љепоте града, али и околних мјеста - казао је он и закључио да култура планинарства у Бањалуци није заступљена у мјери у којој залужује крајишка љепотица.

Дом

Планинарско друштво "Козара" броји 80 чланова, а основано је 1936. године као подружница Планинарског друштва "Романија" из Сарајева. Захваљујући ентузијазму чланства и уз помоћ Планинарског савеза БиХ 1957. године изградили су планинарски дом на оближњем необрађеном и неурбаном подручју, брду Шибови, ради развоја скијашког и планинарског спорта, а од 1960. његова врата отворена су за све Бањалучане и љубитеље природе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана