Teslino djelo putokaz i stalna inspiracija

A. S.
Teslino djelo putokaz i stalna inspiracija

Banjaluka - “Elektrokrajina” Banjaluka i Savez inovatora RS obilježili su juče 163 godine od rođenja Nikole Tesle, jednog od najvećih naučnika u srpskoj i svjetskoj istoriji.

Nakon polaganja vijenaca uz Teslinu bistu u krugu “Elektrokrajine” održan je prigodan umjetnički program i druženje inovatora i zaposlenih.

- Naša je dužnost da ne dozvolimo da se njegovo ime ikada zaboravi, a da najviše vrijednosti koje simbolizuje budu putokaz i stalna inspiracija za sadašnje i buduće generacije - rečeno je u prigodnoj besjedi. U kratkom muzičkom programu citirana je i pjesma Jovana Jovanovića Zmaja, kojom je Teslu, dočekao u njegovoj jedinoj posjeti Beogradu 1. juna 1892. Predstavnica “Elektrokrajine” i član UO Saveza inovatora RS Gordana Lihović naglasila je da bi svijet bio nezamisliv bez izuma ovog velikana.

- Uloga Saveza inovatora i “Elektrokrajine” je, da radi očuvanja Teslinog lika i djela, podržava inovatore i podstiče mlade da se bave kreativnim izražavanjem vizija i misli. Način razmišljanja, koji nam je Tesla pokazao, svakom mladom čovjeku otvara put - rekla je Lihovićeva.

Direktor “Elektrokrajine” Dragan Čavić rekao je da je ovo jedna od svijetlih tradicija preduzeća, te da će nastaviti da pomažu mlade u Srpskoj, na kojima je budućnost, ali da u prošlosti, naročito u liku, radu i čovječnosti Tesle, mogu crpiti energiju i entuzijazam za buduće uspjehe. Dodijeljena su i priznanja i zahvalnice za doprinos u inovatorskom radu, među kojima i učenicima banjalučke Gimnazije, Elektrotehničke škole iz Prijedora, Centru srednjih škola “Ivo Andrić” iz Prnjavora kao i mnogim drugim.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana