Tehnološki fakultet u Banjaluci slavi 60 godina rada

Srna
Tehnološki fakultet u Banjaluci slavi 60 godina rada

BANjALUKA - Tehnološki fakultet je jedan od najstarijih u okviru Univerziteta u Banjaluci, a tokom 60 godina rada ove visokoobrazovne ustanove diplome su stekli 1.961 diplomirani inženjer, 116 magistara, 31 master i 53 doktora nauka, rečeno je danas na proslavi ovog značajnog jubileja.

Pomoćnik ministra za visoko obrazovanje u Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Jelena Starčević istakla je da je ovo ministarstvo oduvijek bilo partner Univerziteta u Banjaluci, kao i Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a samim tim i banjalučkog Tehnološkog fakulteta.

- Izuzetno smo srećni što danas prisustvujemo ovako značajnom jubileju Tehnološkog fakulteta, najstarijeg fakulteta Univerziteta, koji je bio i ostao njegov stub i stub akademske zajednice u Republici Srpskoj - rekla je Starčevićeva novinarima.

Ona je navela da će Ministarstvo različitim programima podrške u infrastrukturnom i investicionom obliku nastaviti da podržava rad Tehnološkog fakulteta kako bi studentima, nastavnicima i svim zaposlenima bili obezbijeđeni što bolji uslovi.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da je Tehnološki fakultet jedan od nastarijih fakulteta u okviru ovog univerziteta, te čestitao 60 godina uspješnog rada i razvoja.

On je naveo da Tehnološki fakultet obrazuje inženjere iz oblasti hemijske, prehrambene i grafičke tehnologije koji su po završetku studija uspješni privrednici i uspješno rukovode privrednim preduzećima u realnom sektoru.

- I sa te strane je jasno da je Tehnološki fakultet jedna od jako kvalitetnih članica čiji studenti stiču adekvatna, kvalitetna i kompetentna znanja na evropskom tržištu - istakao je Gajanin.

On je rekao da Tehnološki fakultet raspolaže adekvatnim kadrom, te napomenuo da su od kada je on rektor zaposleni najbolji studenti koji su završili upravo ovaj fakultet.

- Tehnološki fakultet raspolaže i adekvatnim prostorom i laboratorijskim kapacitetima za sve studijske programe koji se izvode - rekao je Gajanin i napomenuo da nastavnici i saradnici ovog fakulteta učestvuju u naučnoistraživačkim projektima koji se finansiraju iz sredstava EU.

Dekan Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Borislav Malinović istakao je da se fakultet može pohvaliti veoma bogatom istorijom, te napomenuo da su u tekućoj akademskoj godini na Tehnološki fakultet upisana 64 studenta na prvi i drugi ciklus studija. Prema njegovim riječima, danas će, u čast obilježavanja 60 godina rada, biti uručeno 100 diploma studentima prvog i drugog ciklusa.

Diplomirani inženjer grafičke tehnologije Marija Berak, koja je ove godine dobila zlatnu značku za najboljeg studenta Tehnološkog fakulteta koji je diplomirao u ovoj akademskoj godini, rekla je da je ovaj fakultet odabrala jer ju je zanimao grafički dizajn.

- Tokom školovanja me više privukao taj inženjerski dio - štampa, tako da sad i radim u jednoj štampariji u Banjaluci i bavim se baš tim inženjerskim poslom - rekla je Berakova.

Ona je poručila mladim studentima da dobro razmisle prije nego što upišu fakultet.

- Kada se odluče za jedan od naših fakulteta i studijskih programa ciljano, neka se drže toga i streme ka uspjehu, diplomi. Neka ih ništa ne zaustavi u tom putu - rekla je Berakova.

Tehnološki fakultet je počeo sa radom davne školske 1963/1964. godine kao Tehnološki odsjek Tehničkog fakulteta u Banjaluci u okviru Univerziteta u Sarajevu. U narednom periodu, prateći kadrovske potrebe banjalučke regije, počinje intenzivan razvoj Tehnološkog odsjeka u okviru Tehničkog fakulteta.

Tako je 1971/1972. godine, osim već postojećeg Smjera za hemijsku preradu drveta, formiran i Biotehnološkoprehrambeni smjer.

Univerzitet u Banjaluci formiran je 7. novembra 1975. godine i tada se Tehnički fakultet razdvaja na dva fakulteta - Elektrotehnički i Tehnološki. Početkom 1977. godine smjerovi Tehnološkog fakulteta prerastaju u odsjeke Hemijskotehnološki i Biotehnološko-prehrambeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana