Технолошки факултет у Бањалуци слави 60 година рада

Срна
Технолошки факултет у Бањалуци слави 60 година рада

БАЊАЛУКА - Технолошки факултет је један од најстаријих у оквиру Универзитета у Бањалуци, а током 60 година рада ове високообразовне установе дипломе су стекли 1.961 дипломирани инжењер, 116 магистара, 31 мастер и 53 доктора наука, речено је данас на прослави овог значајног јубилеја.

Помоћник министра за високо образовање у Министарству за научнотехнолошки развој и високо образовање Јелена Старчевић истакла је да је ово министарство одувијек било партнер Универзитета у Бањалуци, као и Универзитета у Источном Сарајеву, а самим тим и бањалучког Технолошког факултета.

- Изузетно смо срећни што данас присуствујемо овако значајном јубилеју Технолошког факултета, најстаријег факултета Универзитета, који је био и остао његов стуб и стуб академске заједнице у Републици Српској - рекла је Старчевићева новинарима.

Она је навела да ће Министарство различитим програмима подршке у инфраструктурном и инвестиционом облику наставити да подржава рад Технолошког факултета како би студентима, наставницима и свим запосленима били обезбијеђени што бољи услови.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да је Технолошки факултет један од настаријих факултета у оквиру овог универзитета, те честитао 60 година успјешног рада и развоја.

Он је навео да Технолошки факултет образује инжењере из области хемијске, прехрамбене и графичке технологије који су по завршетку студија успјешни привредници и успјешно руководе привредним предузећима у реалном сектору.

- И са те стране је јасно да је Технолошки факултет једна од јако квалитетних чланица чији студенти стичу адекватна, квалитетна и компетентна знања на европском тржишту - истакао је Гајанин.

Он је рекао да Технолошки факултет располаже адекватним кадром, те напоменуо да су од када је он ректор запослени најбољи студенти који су завршили управо овај факултет.

- Технолошки факултет располаже и адекватним простором и лабораторијским капацитетима за све студијске програме који се изводе - рекао је Гајанин и напоменуо да наставници и сарадници овог факултета учествују у научноистраживачким пројектима који се финансирају из средстава ЕУ.

Декан Технолошког факултета Универзитета у Бањалуци Борислав Малиновић истакао је да се факултет може похвалити веома богатом историјом, те напоменуо да су у текућој академској години на Технолошки факултет уписана 64 студента на први и други циклус студија. Према његовим ријечима, данас ће, у част обиљежавања 60 година рада, бити уручено 100 диплома студентима првог и другог циклуса.

Дипломирани инжењер графичке технологије Марија Берак, која је ове године добила златну значку за најбољег студента Технолошког факултета који је дипломирао у овој академској години, рекла је да је овај факултет одабрала јер ју је занимао графички дизајн.

- Током школовања ме више привукао тај инжењерски дио - штампа, тако да сад и радим у једној штампарији у Бањалуци и бавим се баш тим инжењерским послом - рекла је Беракова.

Она је поручила младим студентима да добро размисле прије него што упишу факултет.

- Када се одлуче за један од наших факултета и студијских програма циљано, нека се држе тога и стреме ка успјеху, дипломи. Нека их ништа не заустави у том путу - рекла је Беракова.

Технолошки факултет је почео са радом давне школске 1963/1964. године као Технолошки одсјек Техничког факултета у Бањалуци у оквиру Универзитета у Сарајеву. У наредном периоду, пратећи кадровске потребе бањалучке регије, почиње интензиван развој Технолошког одсјека у оквиру Техничког факултета.

Тако је 1971/1972. године, осим већ постојећег Смјера за хемијску прераду дрвета, формиран и Биотехнолошкопрехрамбени смјер.

Универзитет у Бањалуци формиран је 7. новембра 1975. године и тада се Технички факултет раздваја на два факултета - Електротехнички и Технолошки. Почетком 1977. године смјерови Технолошког факултета прерастају у одсјеке Хемијскотехнолошки и Биотехнолошко-прехрамбени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана