Sa ulice sklonjeno 29 beskućnika

M. S.
Sa ulice sklonjeno 29 beskućnika

BANjALUKA - U Prihvatnoj stanici za odrasla i stara lica u sklopu Gerontološkog centra, tokom ove godine smještaj je našlo 29 osoba zatečenih u skitnji.

Kazali su ovo za “Glas Srpske” iz Centra za socijalni rad i dodali da je tokom prošle godine u stanicu smješteno 25 lica koji su postali beskućnici.

- Situacija izazvana virusom korona značajno je povećala broj zahtjeva u centru kao i pogoršanja zdravstvenog stanja kada se radi o odraslim i starim licima - naveli su iz Centra.

Dodali su da stanica vrši prihvat i kratkotrajni smještaj lica kojima je hitno potreban dom, ishrana, primjena zdravstveno-higijenskih mjera, utvrđivanje njihovog identiteta i prebivališta, sačinjavanja nalaza o njihovom ponašanju, s ciljem da se organizuje bezbjedan povratak lica u porodicu ili u neki drugi vid zbrinjavanja.

- Prihvatna stanica ima osam ležaja, a svim korisnicima obezbijedimo smještaj, hranu, zdravstvenu njegu i zaštitu, usluge socijalnog radnika i kulturno-zabavnog života - rekli su iz Centra. Osobe zatečene u skitnji mogu da borave pet dana u ovoj ustanovi, a samo u izuzetnim slučajevima 30 dana.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana