Počeli dugonajavljivani radovi u Motikama: Pontonski most niče do 6. aprila

Jana Kezić
Počeli dugonajavljivani radovi u Motikama: Pontonski most niče do 6. aprila

U naselju Motike počelo je postavljanje novog pontonskog mosta, a radovi bi trebalo da traju do 6. aprila. Do tada je planirano da se saobraćaj odvija preko postojećeg mosta.

Potvrdio je ovo za “Glas Srpske” gradski menadžer Bojan Kresojević te je dodao da je Gradska uprava izdvojila tri miliona KM za infrastrukturu u ovom naselju.

- Od toga najviše koristi imaju upravo mještani Motika. Bilo bi bespredmetno graditi infrastrukturu, saobraćajnicu koja povezuje Motike i Petrićevac, od kraja Motika. To je urađeno na najbolji način s primarnim ciljem da se doprinese boljem kvalitetu života stanovnika Motika - rekao je Kresojević. Gradonačelnik Draško Stanivuković ranije je rekao da će za postavljanje pontonskog mosta biti izdvojeno 50.000 KM.

Mještani Motika žale se da su gužve već počele i da moraju da idu okolnim putevima do grada. Danijela Stokanić rekla je da je juče krenula na posao, ali je zbog velike gužve na gradilištu morala okolnim putem, preko Drakulića.

- Kod starog mostića bila je nepregledna kolona zbog radova i kretalo se mic po mic pa sam okrenula auto na drugu stranu. Radnici su me upozorili da ne idem ustaljenom rutom, jer se mnogi vraćaju i idu okolnim putevima - rekla je Stokanićeva. Dodala je kako se nada da će radovi uskoro biti privedeni kraju.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Motike Dragan Ciganović kaže za “Glas Srpske” da saobraćaj preko mosta nije obustavljen ali jeste usporen.

- Pojavilo se klizište pa se mora nasipati zemlja mašinama. Između ostalog i zbog toga se stvaraju gužve - kazao je Ciganović.

Podsjetio je da je probijen rok za sanaciju glavnog puta kroz Motike.

- Rok je bio 6. mart. Međutim, jedno vrijeme radnika skoro da nije ni bilo. Sada su počeli raditi, ali smo na zboru građana tražili da izvođač radova plati penale za probijanje rokova - rekao je Ciganović.

Osim ovoga, u Motikama, kako kaže, postoji još mnogo problema.

- Iz Gradske uprave kažu da su uložili tri miliona KM u Motike. Tvrdimo da taj novac ne ide u Motike nego u Petrićevac, a u Motike do sada nije uloženo ništa - kazao je Ciganović.

Dodao je da im ljekar u lokalnu ambulantu dolazi samo dva puta u sedmici, utorkom i četvrtkom.

- Valjda treba da se naručujemo kada ćemo biti bolesni - kazao je Ciganović.

Istakao je da imaju i problem s javnim prevozom, jer autobusi radnim danima idu na svaki sat, a vikendom svaka dva sata.

- Tražimo da ide na pola sata. Mislimo da je to realan zahtjev, jer smo od centra grada udaljeni sedam kilometara - rekao je Ciganović te dodao da smatra da su Motike najzapuštenija mjesna zajednica u Banjaluci.

Česma i Dolac

Što se tiče mosta u Docu, Bojan Kresojević kaže da su trenutno u proceduri rješavanja imovinsko-pravnih odnosa te istakao da su obezbijedili osam miliona KM, ali da radovi još nisu počeli.

- Za most u Česmi, obezbijeđeno je oko šest miliona KM za prvu fazu. Izabran je izvođač, a radovi teku dinamikom koja je brža od predviđene - rekao je Kresojević. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana