Pjesmom i igrom “Ježeva kućica” proslavila 70 godina rada

I. B.
Pjesmom i igrom “Ježeva kućica” proslavila 70 godina rada

BANjALUKA- Najstariji banjalučki vrtić “ Ježeva kućica” proslavio je večeras 70 godina postojanja i rada. Svečanom akademijom u Banskom dvoru Kulturnom centru ujedno je obilježena i Krsna Slava Sveti Nikola.

Uzbuđeni dječaci i djevojčice zajedno sa svojim vaspitačima priredili su bogat kulturno-umjetnički program.

Direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović istakla je da su svi  bili izuzetno vrijedni.

-Formirali smo folklornu grupu i kamerni hor. Trudimo se da kroz sve manifestacije pokažemo svoj rad, a to je ono što mališani i roditelji najviše vole-rekla je Kurtinovićeva i dodala da je trenutno u Centru smješteno 2.300 djece.

Naglasila je da broj objekata i kapaciteta nije zadovoljavajući, te da se radi na strategiji poboljšanja.

-”Ježeva kućica” ima toplinu, a porodična atmosfera je ono što krasi ovaj dječiji kutak. To je obdanište koje ima dušu- rekla je Kurtinovićeva.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je “Ježeva kućica” preteča uspostavljanja predškolskog vaspitanja.

-Ovo obdanište otvoreno je za  djecu radnika Fabrike duvana i upravo zbog toga je smješteno na takvu lokaciju. Svake godine je sve veći obuhvat djece. Kombinacijom sredstava lokalnih zajednica republičkog nivoa, uz podršku kabineta predsjednika RS uspjeli smo ne samo u Banjaluci nego u svim našim opštinama i gradovima da radimo intenzivno kada je u pitanji izgradnja novih vrtića, te sanacija postojećih. Ovo je ozbiljan jubilej, ali  odredili smo koji će to novi vrtići biti sagrađeni širom RS. U sljedećoj godini ćemo uz anganžman Ministarstva građevine, odnosno kroz projekat energetske efikasnosti uspjeti da obnovimao dva vrtića. U tu svrhu će biti izdvojeno oko 500.000 KM- kazala je Cvijanovićeva i dodala da je mnogo toga urađeno po pitanju rekonstrukcija fakulteta i studentskih domova.

Zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić naglasio je da će se grad u budućem periodu potruditi da poveća broj mjesta u banjalučkim vrtićima.

Učesnica programa Sofija Perišić zajedno sa drugarima  iz vrtića “Naša djeca”  pripremila  je “Kraljevsko kolo”.

- Osjećam se veoma uzbuđeno, imam malu tremu ali se radujem što smo svi obučeni kao prinčevi i princeze- rekla je Sofija.

Mališani “Ježeve kućice” izveli su predstavu “ Samo nam je ljubav potrebna”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana