Otvoren Međunarodni festival „Kozara etno“ u Piskavici

GS
Otvoren Međunarodni festival „Kozara etno“ u Piskavici

BANjALUKA - Gradonačelnik Banjaluke otvorio je ovogodišnji tradicionalni Međunarodni festival „Kozara etno“ u Piskavici, koji je okupio oko 400 učesnika iz šest zemalja.

-Ovo je jedan poseban i veoma značajan Festival za naš grad, koji skoro 20 godina čuva našu kulturu i tradiciju, čuva uspomenu na kozarskog čovjeka iz nekih davnih vremena. Upravo kroz ovakvu manifestaciju, priča o običajima i tradiciji,  ne prenosi se samo nama, nego cijelom svijetu. Ovdje je došlo 400 takmičara iz Evrope i svijeta, iz čega je vidljivo da se ovaj festival svrstao u svjetski značajne festivale koji okupljaju kulturno-umjetnička društva – poručio je gradonačelnik.

On je istakao da ova manifestacija ne samo da čuva našu kulturu od zaborava, nego je i dodatno osnažuje.

-„Kozara etno“ je manifestacija od izuzetnog kulturnog i turističkog značaja, jer ljudi iz cijelog svijeta borave u  našim selima i upoznaju našu kulturu, zbog čega je Grad Banja Luka ove godine izdvojio i dodatna sredstva podrške, a podrška zasigurno neće izostati ni u narednim godinama – zaključio je on.

Učesnici festivala su kroz folklorne igre i izvornu muziku predstavili tradiciju i običaje krajeva iz kojih dolaze, dok je na etno tržnici bila upriličena izložbeno-prodajna postavka tradicionalnih domaćih proizvoda.

Podsjećamo, Turistička organizacija grada Banje Luke je zajedno sa KUD „Piskavica“ i ANIP „Veselin Masleša“ organizovala manifestaciju „Banjalučki etno dani“, koji su počeli 30. juna na Tvrđavi Kastel i trajaće do 3. jula. Banjalučki etno dani predstavljaju saradnju dva festivala, „Kozara etno“ i „Festival srpskog folklora“ koji se tradicionalno organizuju u prvoj polovini jula.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana