NLB konzorcijum korak do refinansiranja gradskog duga

Vesna Popović
NLB konzorcijum korak do refinansiranja gradskog duga

Banjaluka - Najbliži smo odluci da sa NLB konzorcijumom, koji čini sedam banaka, potpišemo ugovor o refinansiranju gradskog duga od oko 71 milion KM.

Izjavio je to juče gradonačelnik Igor Radojičić u pauzi zasjedanja Skupštine grada na kojem su odbornici razmatrali Nacrt rebalansa budžeta u koji je uvršten ovaj planirani priliv novca, čime bi iznos u gradskoj kasi bio povećan sa 130,7 miliona KM na 205,6 miliona KM.

- Komisija je razmotrila ponude dva konzorcijuma koja su pristigla na međunarodni tender za refinansiranje duga grada. Jedini kriterijum za izbor najboljeg je bila najpovoljnija kamatna stopa. Ocjena komisije je da je ponuda NLB konzorcijuma najbolja i da kamata iznosi 3,84 odsto - naveo je Radojičić.

Naveo je da je u toku žalbeni rok u kojem dugoplasirani ponuđač može uložiti žalbu na odluku komisije.

- Ako ne bude žalbi, ubrzo će biti i potpisan ugovor. U suprotnom, postupićemo u skladu za žalbama kod javnih nabavki, a taj proces može da potraje - kazao je Radojičić.

Dodao je da je osnovni razlog za rebalans budžeta refinansiranje duga.

- Kada smo pokrenuli taj proces dug je bio 75 miliona KM, ali se taj iznos smanjuje svaki dan. Sada je oko 71 milion - kazao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, u narednih deset godina biće restrukturisan dug grada te da bi u ovoj godini pozitivan efekat trebalo da bude dodatnih pet miliona KM u budžetu.

- To bi nam omogućilo da ta dodatna sredstva preusmjerimo uglavnom na izgradnju infrastrukture i saobraćajnica. Dio će biti iskorišćen za pokrivanje troškova zimske službe, koja je ove godine imala dosta obiman posao. Predviđeni su i projekti kao što je Evropska prestonica kulture, turističko brendiranje i promocija grada - precizirao je Radojičić.

Još je najavio da će se na idućem zasjedanju Skupštine naći konačni prijedlog dugoročnog rješenja problema gradskog grijanja.

Odbornici su juče takođe razmatrali i prijedlog odluke o kupovini hartija od vrijednosti koje će emitovati gradska "Toplana" od 2,5 miliona KM.

V.d načelnika Odjeljenja za finansije Božana Šljivar je rekla da je Skupština akcionara ovog preduzeća donijela odluku da emituje obveznice u iznosu do 3,5 miliona KM.

- Da bi se emisija smatrala uspješnom potreban je otkup od oko 60 odsto predviđenog iznosa, što grad planira da uradi. Previđena kamatna stopa je sedam odsto i prilično je visoka - kazala je Šljivar i dodala da je cilj ove odluke da bude poboljšana likvidnost i omogućeno sigurnije poslovanje "Toplane".

Prijem

Postoji izraženo interesovanje za blisku saradnju Republike Srpske i Srbije na različitim nivoima, rekao je juče Igor Radojičić poslije prijema upriličenog za polaznike šeste klase visokih studija bezbjednosti odbrane Srbije.

Dodao je da ih je upoznao i sa sadašnjim geostrateškim položajem Banjaluke i njenim razvojnim prioritetima te položajem grada u okviru RS, BiH i međunarodne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana