Napreduje gradnja vodovodnog sistema u Poniru: Suve slavine postaju prošlost

Katarina Šaponja
Napreduje gradnja vodovodnog sistema u Poniru: Suve slavine postaju prošlost

Naš cilj, koji smo skoro pa u potpunosti ostvarili, jeste da svako naselje u ovom gradu bude pokriveno vodom, te da svi imaju gradsku vodu i redovno vodosnabdijevanje, rekao je gradonačelnik Draško Stanivuković koji je juče sa saradnicima obišao naselje Ponir, gdje je u toku izgradnja vodovodnog sistema.

On je poručio kako je ovo izuzetno izazovan projekat, s obzirom na to da je nepristupačan i težak teren, a riječ je o vodovodnom sistemu Jagare -

Ponir - Starčevica - Debeljaci. Prema njegovim riječima, početak realizacije projekta podrazumijevao je stvaranje hiljadu preduslova i ulaganje više desetina miliona KM.

- Tako smo na teritoriji Bronzanog Majdana to i uradili uloživši više od dva miliona KM, te je danas ona situacija koja je bila prije, da vode ima pa nema, riješena - poručio je Stanivuković te dodao kako očekuju da će Slavićka biti gotova do kraja maja ili početka juna, što će omogućiti uredno vodosnabdijevanje za više od 150 domaćinstava.

On ističe kako je plan da uskoro bude završen i projekat u Racunama.

- Za redovno vodosnabdijevanje za cijele Jagare uloženo je gotovo 1,7 miliona KM, te više stotina domaćinstava i sve kuće u budućnosti koje će biti građene, imaće uredno snabdijevanje vodom. Bez Jagara voda nije mogla da dođe ovdje - kazao je on.

Naglasio je kako je bilo potrebno da se urade potisni cjevovodi i sve drugo što je bilo neophodno da bi danas vodu mogli da dovuku na Ponir.

- Za nas je Ponir jedna od najvažnijih kota. Radićemo dva rezervoara od 300 kubnih metara, sa više od 14 kilometara vodovodnog sistema da bi Ponir imao vodu - rekao je Stanivuković.

Kako kaže, kada završe ova dva rezervoara, onda mogu raditi krakove ka Trešnjiku i ka Debeljacima i spuštati se u visinske zone Starčevice, Potoka, kuća koje se nalaze u sklopu Rekreativne zone.

- Ovo nikada prije nije bilo, ovo je važan projekat. Rok za izvođenje radova je godinu. Projektom vrijednim više od dva miliona KM obezbijedićemo uredno vodosnabdijevanje za 200 domaćinstava - kazao je gradonačelnik.

Gradski menadžer Bojan Kresojević poručio je kako je ova gradska administracija od početka mandata završila 205 kilometara cjevovoda, te da su prethodne sedmice imali važnu posjetu evropske delegacije koja vrši nadzor na realizacijom projekta koji oni finansiraju.

- Tada smo im rekli da su za nas najveći nadzor građani i da se trudimo da dinamika bude mnogo bolja i brža od one koja je projektovana. Nakon što su obišli, između ostalog i ovo gradilište, potvrdili su da je dinamika na zavidnom nivou - kazao je Kresojević.

Jedan od mještana ovog dijela grada, Nikola Ćurlić, rekao je kako je Ponir oduvijek imao problema sa vodosnabdijevanjem te je zahvalio nadležnima koji su prepoznali važnost ovog projekta.

- Zahvaljujemo gradonačelniku i njegovim saradnicama koji su uložili veliki trud za ovaj projekat. Da nije njihovog angažovanja, vjerovatno bi ovaj projekat duže trajao - rekao je Ćurlić.

On je dodao kako je trasa teška, a radnici rade vrijedno svaki dan.

- Mi, otkako postojimo, imamo problem sa vodom, jer je ovo visinska zona gdje voda nestaje veoma često, posebno u ljetnim mjesecima, pa smo se snalazili ko kako zna - kazao je on.

Izvođač radova je preduzeće “Hidrokop”, a svi projekti u okviru investicionog ciklusa “Voda 3” finansiraju se sredstvima Evropske unije.

Pokrivenost

Bojan Kresojević je istakao da je ovo najveći iskorak u gradu. 

- Kada uzmemo u obzir da ćemo u okviru projekta vodosnabdijevanja Ponir, koji se, između ostalog, finansira iz sredstava Evropske unije, imati dodatnih 14 kilometara cjevovoda, te sa započetim radovima u Šumarima i svim ostalim projektima koje uveliko radimo, imaćemo i do 270 kilometara cjevovoda do kraja 2024. godine, što nas dovodi sa početnih 92 do trenutnih 99 odsto građana Banjaluke koji će biti pokriveni gradskim sistemom vodosnabdijevanja - rekao je Kresojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana