Muhamed Musić, nastavnik u penziji OŠ “Petar Petrović Njegoš”: Tragedija kod Svetog Stefana se mogla spriječiti

Tamara Bubnjević
Muhamed Musić, nastavnik u penziji OŠ “Petar Petrović Njegoš”: Tragedija kod Svetog Stefana se mogla spriječiti

Navršilo se punih 20 godina od tragedije na ekskurziji na crnogorskom primorju, u kojoj su se četiri učenika Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš” utopila u moru tokom vožnje brodićem, a njihova nastavnica Jelena Vidović preminula od srčanog udara, dok je spasavala i dozivala đake.

U strašnoj tragediji život su izgubili učenici Vanja Drekalović, Vedrana Vidović, Dragana Kondić i Denis Kvasni, te nastavnica Jelena Vidović. Kolektiv OŠ “Petar Petrović Njegoš” će povodom godišnjice tragedije danas u 11 časova posjetiti vječnu kuću stradalih i položiti cvijeće.

Nastavnik tehničkog obrazovanja u penziji Muhamed Musić, koji je bio na brodiću u trenutku tragedije, rekao je za “Glas Srpske” da su mu slike tog kobnog dana trajno urezane u sjećanju.

- Bio sam na brodu sa nastavnicima i učenicima, tada sam imao svoj razred. Niko iz mog odjeljenja, na sreću, nije smrtno stradao. Kolegama čiji su se đaci utopili bilo je veoma teško, mnogo teže nego meni - ispričao je Musić.

Neposredno prije prevrtanja, priča Musić, vidio je učenicu koja je sjedila na pramcu broda.

- Sjećam se da joj noge nisu dodirivale vodu. Brod jeste taj dan primio više putnika nego što je bio njegov kapacitet. Koliko se sjećam, veliki val je išao ka brodu. Možda da smo “išli” na talas, pretpostavljam da bismo se samo pokvasili i ne bi nikome ništa bilo. Ovako su nas dva velika vala bukvalno “okrenula” - rekao je Musić.

Dodao je da je na sve načine pokušao da spriječi širenje panike.

- Nakon što se brodić prevrnuo, nastala je opšta pometnja, vriska, čak i smijeh. Djeca su od šoka različito reagovala, nisu znali šta ih je snašlo. Jedan dječak je u strahu i šoku rekao da ne zna plivati, iako je plivao u tom trenutku, ali je bio zbunjen - kazao je Musić.

On je kazao da je u tim momentima pokušao da što više djece, koja su dozivala u pomoć, privuče ka prevrnutom brodu.

- Najlogičnije je u tom momentu bilo da uhvatim učenike koji su dozivali i dovučem ih do broda koji je u tom trenutku bio okrenut, kako bi održali glavu iznad vode - dodao je Musić.

Prisjetio se i svoje učenice Danijele koja mu je ranije rekla kako ne zna da pliva.

- Slabiji su se uhvatili za brod, a Danijela nije znala plivati. Jedno jutro u Bečićima, neposredno prije tragedije, učio sam je da pliva, i tada je naučila da se održava u vodi što joj je i spasilo život - prisjetio se Musić.

Nažalost, panika je učinila svoje i umnogome pogoršala situaciju.

- Ovi koji su stradali bili su na pramcu, a kada se brod okrenuo sve je bilo naopako i bio je mrak. Možda bi se spasili da su stigli udahnuti i ići prema otvoru. Ko zna, iz te situacije teško bi se izvukli i dobri plivači - zaključio je Musić.

Kazna

Kobnog 16. septembra 2001. učenici OŠ “Petar Petrović Njegoš” krenuli su u obilazak ostrva Sveti Stefan. Brodić “Škorpion 2”, vlasnika Slavoljuba Vujičića, bio je registrovan na 42 putnika i dva člana posade, a u trenutku nesreće na njemu su bila 142 putnika, što je direktno prouzrokovalo njegovo prevrtanje. Vujičić je osuđen na 13 godina zatvora zbog izazivanja nesreće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana