Most u Trapistima dobio novo ruho

Jana Kezić
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Rekonstrukcija starog mosta u naselju Trapisti je pri kraju. Prema podacima Odjeljenja za saobraćaj i puteve građevinski radovi su završeni, a slijedi postavljanje rasvjete.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve naglasili su da je Gradska uprava fokusirana na uređenje područja oko mosta, poput prilaznih puteva, zelenila i svega ostalog što bi trebalo da upotpuni ambijent oko mosta u Trapistima.

- Kao što je i ranije najavljeno, plan gradske administracije jeste da se ulaže u Trapiste, odnosno da se valorizuje ovo područje. U toku je izrada projekta izgradnje parka pored mosta, kao i uređenja obala, ali i biciklističkih staza koje vode do Trapista - kazali su iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Kako su istakli, Gradska uprava očekuje podršku i od Poljoprivrednog instituta Republike Srpske koji raspolaže zemljištem koje se nalazi pored mosta te je upućena inicijativa da se gradu ustupi ova parcela za izgradnju i uređenje rekreativne zone.

Iz Gradske uprave podsjetili su da je u septembru prošle godine počela rekonstrukcija starog mosta u naselju Trapisti.

Na obnovu ovog mosta mještani su čekali decenijama. Predsjednik Savjeta MZ Lazarevo 1 Igor Vidović kazao je za “Glas Srpske” da su zadovoljni kako teku radovi u njihovom naselju, ali je istakao da je postoje problemi čije je rješavanje prioritet.

- Savjet MZ obnovu ovog mosta nije navodio kao prioritet, jer imamo drugih problema u Lazarevu, ali srećni smo kada se bilo šta uradi, jer smatramo da smo zanemareni od strane Gradske uprave - rekao je Vidović. Dodao je da su iz grada saopštili da je ovaj most lani završen.

- Zapravo vidimo da se tek sada završava - rekao je Vidović. Objasnio je da je to pješački most, koji nije predviđen za saobraćaj, a kretanje preko njega je bilo zabranjeno, te su ga koristili uglavnom ribolovci.

- Nas više muči prilaz ambulanti, jer je makadamski i sav je uništen. Troškovi njegovog asfaltiranja ili nasipanja, pet-šest puta su niži od iznosa renoviranja mosta. U ambulantu dolaze i stanovnici Zalužana, Šargovca, Drakulića i Priječana, Lazareva 1 i 2 - rekao je Vidović.

Ulica Ilije Garašanina

Igor Vidović naveo je da veliki problem imaju stanari u ulici Ilije Garašanina zbog vode koja leži ispred kuća.

- Postoji i ogroman broj rupa na asfaltnim površinama i trotoarima, kao i problem autobuskog stajališta u blizini Poljoprivredne škole koji pokušavaju da pomjere na drugu lokaciju - rekao je Vidović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana