Medicinska škola obilježila sedam i po decenija rada

Miloš Vasiljević
Medicinska škola obilježila sedam i po decenija rada

BANjALUKA - Banjalučka Medicinska škola svečanom akademijom i monografijom obilježila je večeras sedam i po decenija uspješnog rada, uz prisustvo mnogobrojnih zvanica.

Svečanost u Narodnom pozorištu RS praćena je promocijom monografije "75 godina u vrtlogu vremena“, autorke Sanje Đurić, ali i svečanom akademijom, objavljenim časopisom "Puls“ u jubilarnom izdanju, izložbom u holu škole i literarnim konkursom na temu "75 godina u vrtlogu vremena“.

Na svečanoj akademiji prikazan je i film „Ima neka tajna veza“, koji je posvećenistorijskim tekovinama škole ali i bivšim i sadašnjim učenicima i profesorima. Direktor Medicinske škole Mirko Jović istakao je da mu je čast što je na čelu ustanove koja slavi veliki jubilej.

- Ovo je veliki dan za našu školu koja slavi jubilej 75 postojanja. Obilježavamo kroz pet segmenata. Prvo je bila izložba, zatim konkurs, monografija i svečena akademija, a trenutno imamo 1024 učenika - rekao je Jović. Autora monografije Sanja Đurić istakla je da nam monografija daje mogućnost da zaustavimo vrijeme, te da koliko je moguće više objedini u 320 stranica.

- Ovdje je mnogo zanimljivih podataka. Posebno je zanimljiv taj početak. Tadašnja drzava je puno truda uložila da se osnuje skola - rekla je Đurićeva. Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić kazala je da je ovo veliki da je ova škola u prethodnom periodu puno radila da izraste u kredibilnu ustanovu.

Prema njenim riječima, važan je ovo datum za sve njene sadašnje ali i bivše, kako učenike tako i nastavnike.

- Svi njeni đaci odgovarni su i posvećeni u poslu koji obavljaju, a dobar dio njih se nakon srednje škole odlični za Medicinski fakultet - rekla je Trivićeva. Učenica trećeg dva - opšti smjer Maja Mučalović kazala je da je ponos ali i odgovornost pohađati ovu školu.

- Zadovoljstvo je ici u školu, gdje možemo puno toga naučiti. Nakon srednje škole nastaviću sa studiram Medicinski fakultet - rekla je Mučalovićeva.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka Vlado Đajić i sam je pohađao ovu školu naglasivši da je ovo jubilej u kome je puno emocija.

- Ona je temelj za uspjeh mnogobrojnih ljekara kod nas a zahvalnost dugujemo i profesorima koji osposobljavaju medicinske sestre kao uspješan kadar - rekao je Đajić. Uz to, bivši profesori nadaju se da će san o novoj školi na jednom mjestu što prije ostvariti, te tu bude i pratična i teoretska nastava u novoj zgradu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana