Manje gužve uz proširenje ulica u centru

 Jana Kezić
Manje gužve uz proširenje ulica u centru

BANjALUKA - U Banjaluci bi uskoro mogao da bude uveden novi koncept saobraćaja, koji bi podrazumijevao veliku jednosmjernu ulicu kroz širi centar grada, a upućeni u ovu tematiku kažu da je prije toga potrebno izvršiti detaljnu analizu svih prednosti i mana ovog režima saobraćaja, te u red dovesti postojeću infrastrukturu.

Član Savjeta za bezbjednost saobraćaja grada Banjaluka Milenko Jaćimović rekao je za “Glas Srpske” da su svi projekti koji dovode do unapređenja bezbjednosti saobraćaja dobrodošli.

- S obzirom na to da Banjaluka ima problem sa ogromnim brojem vozila, prije uvođenja novog režima saobraćaja potrebno je da se izvrši studiozna analiza u kojoj bi učestvovali stručnjaci iz raznih oblasti, poput građevinske, arhitektonske, saobraćajne struke, koji bi mogli doći do određenih rješenja te saznati da li je to u ovom momentu uopšte moguće realizovati - rekao je Jaćimović.

Dodao je da su u posljednjih 20 godina arhitektonska rješenja i regulacioni planovi išli u sasvim drugom pravcu.

- Kako bi bio riješen problem 100.000 vozila na saobraćajnicama, one se moraju proširiti, a to iziskuje i rušenje pojedinih objekata - naglasio je Jaćimović.

Struka, kako kaže, smatra da trenutno ne postoje poprečne veze, odnosno saobraćajnice koje bi mogle podržavati planirane jednosmjerne ulice.

- Postavlja se pitanje da li je moguće da se ruše neki stambeni objekti da bi se to odradilo i da li bi vlasnici to odobrili - rekao je Jaćimović. 

Vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović kaže za “Glas Srpske” da se može govoriti o opravdanosti projekta ako bude utvrđeno da će dovesti do rasterećenja saobraćaja. Naglasio je da je dobro što se grade nove biciklističke staze, ali ističe da ništa nije urađeno na oslobađanju postojećih biciklističkih staza od stacionarnog saobraćaja.

- Nerijetko su na biciklističkim stazama parkirana vozila, zatim tu su kontejneri na trotoarima, pa je za početak potrebno ono što već imamo dovesti u neki red kako bi biciklisti i pješaci mogli nesmetano koristiti te biciklističke i pješačke staze - kazao je Radović. Kako je istakao, nedostaje ozbiljan pristup kada je riječ o ovome.

- Smatram da bi bolja opcija bila potpuno zatvaranje ulice od TC “Ekvator” do Narodnog pozorišta RS za automobile, a omogućiti kretanje javnog prevoza - rekao je Radović dodajući da je prije toga potrebno utvrditi da li će okolne ulice biti dodatno opterećene. 

- Centar grada potrebno je osloboditi od automobila, smanjiti broj prolazaka, te raditi na smanjenju emisije štetnih gasova. Na taj način bi se popravio kvalitet vazduha i smanjila buka u centru - rekao je Radović.

Javna rasprava

Gradonačelnik Draško Stanivuković ranije je najavio da će novi režim saobraćaja doprinijeti rasterećenju saobraćajnih gužvi u centru i unapređenju biciklističkog saobraćaja.

- Ovaj projekat obuhvata više od tri kilometra novih biciklističkih staza, dvije saobraćajne trake za automobile i traku za javni gradski prevoz i taksi vozila - rekao je gradonačelnik i dodao da slijedi stručna i javna rasprava o ovom pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana