Ljekari upozoravaju da vremenske neprilike pune ambulante

Sara Bojanić
Ljekari upozoravaju da vremenske neprilike pune ambulante

Da je ljeto promjenjivo godišnje doba te da nakon privremenih zahlađenja građani Banjaluke mogu očekivati visoke ljetne temperature potvrdili su iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Topli dani i visoke temperature često nepovoljno utiču na zdravlje i kod potpuno zdravih osoba. Iz banjalučkog Doma zdravlja kazali su za “Glas Srpske” da oprez nije na odmet i tokom oblačnih ljetnih dana.

- Dolaskom ljetnih vrućina, od juna do avgusta, pacijenti se počinju javljati u Dom zdravlja zbog ovog problema - rekli su iz Doma zdravlja.

Iz ove ustanove su pojasnili da je sunčanica termoregulacioni poremećaj koji nastaje nakon intenzivnog izlaganja glave i potiljka sunčevim zrakama.

- Sunčanica se svrstava u stanje povišene tjelesne temperature izazvane visokom spoljnom temperaturom. Sunčanici su najpodložnije osobe svijetle puti, osobe bez kose te djeca i starije osobe koje se slabije prilagođavaju naglim promjenama temperature - pojasnili su iz Doma zdravlja.

Prema njihovim riječima, simptomi sunčanice nisu bezazleni.

 - Najčešći simptomi sunčanice su suva koža uz značajno povišenu tjelesnu temperaturu, glavobolja, mučnina, vrtoglavica, suva usta, ubrzan puls, plitko i ubrzano disanje, nemir i nesvjestica - kazali su iz ove ustanove.

Pojasnili su da je, pored sunčanice toplotni udar dodatna opasnost tokom vrelih ljetnih temperatura.

- Razlika je u tome što toplotni udar ne mora nastati kao posljedica direktnog izlaganja suncu. Obično se javlja kada je povećana vlažnost vazduha u vrijeme ljetnih sparina, jer je u takvim uslovima otežano znojenje i prirodno hlađenje organizma - pojasnili su u Domu zdravlja.

Naglasili su da je preventivna zaštita ključna za sprečavanje pojave sunčanice.

- Preporučljivo je obilno konzumiranje tečnosti, kao i izbjegavanje izlaganja suncu od deset do 17 časova. Početkom ljeta preporučljivo je postepeno izlaganje sunčevim zrakama - naglasili su u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Iz Doma zdravlja su dodali da je neophodno koristiti kozmetiku sa zaštitnim faktorom najmanje pola sata prije izlaganja suncu, ali i za vrijeme oblačnih ljetnih dana. Banjalučanka Ana R. kazala je da joj ljetne vrućine svake godine zadaju brigu zbog mališana.

- Djeca su živahna i žele da se igraju bez obzira na visoke temperature. Trudim se da izbjegavamo izlaganje suncu tokom najvećih vrućina i da koristimo kreme sa zaštitnim faktorom - pojasnila je ova Banjalučanka.

Prva pomoć

Osobu za koju se smatra da ima sunčanicu treba smjestiti u hlad u poluležeći položaj i pomoći joj da se rashladi skidanjem odjeće i laganim polijevanjem vodom, pojasnili su iz Doma zdravlja.

- U slučaju nesvjestice osobu treba poleći na bok. Nakon pružanja prve pomoći neophodno je zatražiti pomoć doktora - dodali su u Domu zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana