Љекари упозоравају да временске неприлике пуне амбуланте

Сара Бојанић
Љекари упозоравају да временске неприлике пуне амбуланте

Да је љето промјењиво годишње доба те да након привремених захлађења грађани Бањалуке могу очекивати високе љетне температуре потврдили су из Републичког хидрометеоролошког завода.

Топли дани и високе температуре често неповољно утичу на здравље и код потпуно здравих особа. Из бањалучког Дома здравља казали су за “Глас Српске” да опрез није на одмет и током облачних љетних дана.

- Доласком љетних врућина, од јуна до августа, пацијенти се почињу јављати у Дом здравља због овог проблема - рекли су из Дома здравља.

Из ове установе су појаснили да је сунчаница терморегулациони поремећај који настаје након интензивног излагања главе и потиљка сунчевим зракама.

- Сунчаница се сврстава у стање повишене тјелесне температуре изазване високом спољном температуром. Сунчаници су најподложније особе свијетле пути, особе без косе те дјеца и старије особе које се слабије прилагођавају наглим промјенама температуре - појаснили су из Дома здравља.

Према њиховим ријечима, симптоми сунчанице нису безазлени.

 - Најчешћи симптоми сунчанице су сува кожа уз значајно повишену тјелесну температуру, главобоља, мучнина, вртоглавица, сува уста, убрзан пулс, плитко и убрзано дисање, немир и несвјестица - казали су из ове установе.

Појаснили су да је, поред сунчанице топлотни удар додатна опасност током врелих љетних температура.

- Разлика је у томе што топлотни удар не мора настати као посљедица директног излагања сунцу. Обично се јавља када је повећана влажност ваздуха у вријеме љетних спарина, јер је у таквим условима отежано знојење и природно хлађење организма - појаснили су у Дому здравља.

Нагласили су да је превентивна заштита кључна за спречавање појаве сунчанице.

- Препоручљиво је обилно конзумирање течности, као и избјегавање излагања сунцу од десет до 17 часова. Почетком љета препоручљиво је постепено излагање сунчевим зракама - нагласили су у овој здравственој установи.

Из Дома здравља су додали да је неопходно користити козметику са заштитним фактором најмање пола сата прије излагања сунцу, али и за вријеме облачних љетних дана. Бањалучанка Ана Р. казала је да јој љетне врућине сваке године задају бригу због малишана.

- Дјеца су живахна и желе да се играју без обзира на високе температуре. Трудим се да избјегавамо излагање сунцу током највећих врућина и да користимо креме са заштитним фактором - појаснила је ова Бањалучанка.

Прва помоћ

Особу за коју се сматра да има сунчаницу треба смјестити у хлад у полулежећи положај и помоћи јој да се расхлади скидањем одјеће и лаганим полијевањем водом, појаснили су из Дома здравља.

- У случају несвјестице особу треба полећи на бок. Након пружања прве помоћи неопходно је затражити помоћ доктора - додали су у Дому здравља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана