KUD “Piskavica” priprema godišnji koncert: Igrom i pjesmom slave punoljetstvo

M. S.
KUD “Piskavica” priprema godišnji koncert: Igrom i pjesmom slave punoljetstvo

BANjALUKA - Kulturno-umjetničko društvo “Piskavica” obilježiće 18 godina rada koncertom koji će biti održan 28. februara u velikoj sali Banskog dvora.

- Program će izvesti Narodni orkestar sa vokalnim solistima i pjevačkim grupama te gostima Ivanom Santrač i Ansamblom “Kud koji” - kazao je sekretar KUD-a “Piskavica” Mirko Arambašić.

Prema njegovim riječima težište programa su stavili na orkestar, mlađe pjevačke grupe i soliste zbog pandemije virusa korona.

- Pandemija nam je mnogo otežala pripreme, jer stariji članovi iz izvornih grupa ne rade, a folklorne sekcije se okupljaju jednom sedmično na dobrovoljnoj osnovi - dodao je Arambašić.

Kazao je da je ovogodišnji program specifičan, jer je broj učesnika i posjetilaca ograničen zbog propisanih epidemioloških mjera.

- Dok je 2019. godine u programu Godišnjeg koncerta učestvovalo 150 učesnika u prepunoj sali GP “Jazavac”, ove godine je taj broj ograničen  na 30 - rekao je Arambašić.

Prema riječima sekretara, broj posjetilaca će biti takođe ograničen, jer će ulaz biti omogućen samo uz pozivnice. Folkloraši ističu da su brojne generacije prošle kroz njihovo društvo, iznjedrila su se tu mnoga prijateljstva, kumstva, ali i ljubavi.

Društvo “Piskavica” je poznato kao promotor našeg izvornog kulturnog nasljeđa širom svijeta. Do sada su nastupali na mnogobrojnim događajima u zemlji, regionu i Evropi, između ostalog u Rusiji, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Bugarskoj, Češkoj, Italiji, Austriji, Rumuniji i drugim zemljama.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana