Kongresni turizam šansa za razvoj Banjaluke

Vesna Popović
Kongresni turizam šansa za razvoj Banjaluke

Banjaluka - Mješavina različitih stilova, kultura i tradicija privlači sve veći broj posjetilaca, a grad na Vrbasu vidi šansu i u razvoju kongresnog i banjskog turizma.

Rekao je to juče gradonačelnik Igor Radojičić na otvaranju dvodnevne Međunarodne konferencije turizma i investicija Banjaluka 2018. Cilj ove konferencije, koja je okupila više od 150 učesnika, jeste unapređenje turističke privrede Banjaluke, dovođenje investitora, te brendiranje grada.

- U toku ljeta očekujemo usvajanje regulacionog plana u kome je predviđeno da ucrtamo multifunkcionalnu dvoranu koja bi se koristila za kongrese, konferencije i koncerte. Nadam se da ćemo do kraja septembra ili početkom jeseni imati završeno idejno rješenje. Rezultat toga biće traženje strateškog partnera za gradnju dvorane, ali i hotela visoke kategorije. Zahvaljujući tome bismo mogli da organizujemo znatno više kongresa i konferencija, što sada nismo u mogućnosti jer nemamo adekvatan prostor - rekao je Radojičić.

Dodao je da mogućnost za razvoj turizma odstoji u unapređenju banjskog turizma.

- Nadam se da ćemo ove godine riješiti status banje u Srpskim toplicama koja je sada van funkcije i omogućiti ponovni razvoj banjskog turizma u gradu - rekao je Radojičić.

Istakao je da je broj posjeta turista u posljednje tri godine porastao za 20 odsto.

- Najviše ih dolazi zbog avanturističkog turizma, te zbog brojnih festivala i kulturnih događaja - rekao je Radojičić.

Načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić kazala je da je cilj konferencije, s jedne strane, da okupi ljude koji bi mogli da investiraju u razvoj turizma u gradu.

Stručnjak za brendiranje gradova Dragan Luković je rekao da je veoma bitno za svaki grad da izgradi svoj brend i da napravi strategiju privlačenja turista.

- To nije trošak već dugoročna investicija. Ukoliko se ona na pravi način realizuje, može donijeti promjenu imidža grada i povećanje broja turista - naveo je Luković.

Direktor turističke agencije “Guideline” Aleksandar Pastir je rekao da je Banjaluka u posljednjih 15 godina uspjela da postane destinacija za avanturistički turizam.

- Uz veliki napor grada i različitih udruženja uspjeli smo da očistimo korito Vrbasa i izgradimo infrastrukturu za rafting, te kajak-kanu takmičenja među kojima je i noćna staza za rafting. Osim toga, Banjaluka je bila domaćin brojnih međunarodnih takmičenja - kazao je Pastir.

Kazao je da u gradu odstoji velika potreba za smještajem i to u bungalovima i kampovima.

- Potencijalno mjesto za investiranje je kamp Krupa na Vrbasu gdje planiramo da izgradimo bungalove kapaciteta 150 kreveta. Drugo interesantno mjesto za potencijalne investitore jeste rafting centar u Karanovcu gdje ima još slobodnih prostora za gradnju - naveo je Pastir.

Učesnici

Međunarodna konferencija turizma okupila je učesnike iz Republike Srpske, BiH, Srbije, Hrvatske, Belgije, Rusije i Velike Britanije.

- To je najbolji pokazatelj značaja i pažnje koju je dobila konferencija ovog tipa - kazala je direktorica Turističke organizacije Banjaluka Irena Radojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana