Knjiga razvija maštu i istraživački duh

Jana Kezić
Knjiga razvija maštu i istraživački duh

BANjALUKA - Kreativne radionice kojima je cilj upoznavanje mališana sa svjetskim kulturama i tradicijama, zanimljivostima nauke i umjetnosti, te razvijanje mašte i ljubavi prema pisanoj riječi počeće 1. oktobra u Dječijoj biblioteci “Borik”.

Književnica i viši bibliotekar Aleksandra Čvorović, koja sa koleginicom Bojanom Lučić vodi ovaj edukativni i kreativni sadržaj, kazala je za “Glas Srpske” da se radionice organizuju više od 15 godina.

- Radionice su postale već tradicija, a posebno nam je drago što je veliko interesovanje za njih - rekla je Čvorovićeva.

Objasnila je da se organizuju u dva ciklusa, u jesenjem periodu od oktobra do kraja decembra, te na proljeće od marta do maja.

- S vremena na vrijeme mijenjamo neke radionice i ubacujemo nove, jer nastojimo da idemo u susret željama naših malih čitalaca i polaznika - kazala je Čvorovićeva.

Kako je naglasila, osnovni cilj radionica jeste razvijanje mašte, komunikacijskih i kreativnih vještina te proširivanje znanja.

- Radionice smo osmislili kao nešto što će djecu povezivati sa bibliotekom, koja je mjesto gdje oni mogu da provedu određeno vrijeme u zabavi i učenju nečeg novog  - rekla je Čvorovićeva.

Objasnila je da se na radionicama koristi raznovrsna literatura kojom raspolaže biblioteka.

- Na radionici “Put oko svijeta” koja je predviđena za uzrast od sedam do 11 godina, koristimo geografske karte i kod mališana razvijamo strast ka putovanju, novim saznanjima, te ih upoznajemo sa drugim kulturama i običajima - kazala je Čvorovićeva.

Dodala je da je cilj radionice “Mali istraživači” razvijanje istraživačkog duha, obogaćivanje mašte i upoznavanje djece sa tajnama planete Zemlje.  

Objasnila je da svaka radionica nudi nešto novo pa tako na dramsko-recitatorskoj radionici djeca osnovnoškolskog uzrasta, koja posjeduju talente za glumu i recitovanje, imaju mogućnost da se razvijaju i nakon određenog vremena svoj rad pokažu i u predstavi.

- Radionica za predškolce namijenjena je za one najmlađe, uzrasta od tri godine do sedam godina i tu čitamo priče, učimo male lekcije, crtamo, plešemo i pjevamo, a suština je da je sve povezano sa knjigom - rekla je Čvorovićeva i dodala da će se tokom tinejdžerskih razgovora potegnuti i teme poput konflikata sa vršnjacima, podizanju samopouzdanja i simpatijama.

Objasnila je da su radionice predviđene samo za članove dječije biblioteke, a članarina iznosi deset maraka mjesečno.

Radionice se većinom odvijaju utorkom i četvrtkom, neke su od 18 a neke od 19 časova, a samo za tinejdžere jednom mjesečno, subotom.

Svi zainteresovani se mogu javiti na telefon Dječije bibliotke 051/ 257 - 194 ili dolaskom u biblioteku, koja se nalazi na adresi Bulevar Živojina Mišića broj 33.

Dobre navike

Aleksandra Čvorović kaže da biblioteku posjećuju i roditelji sa bebama.

- Roditelji im čitaju prve slikovnice za bebe i tako se stvara jedna dobra navika koja ostaje za cijeli život -  kazala je Čvorovićeva.

Kada je riječ o slikovnicama, kako kaže, najviše je tražen “Prutko”, dok je za omladinski uzrast trenutno najpopularnija knjiga “Leto kada sam naučila da letim”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana