Књига развија машту и истраживачки дух

Јана Кезић
Књига развија машту и истраживачки дух

БАЊАЛУКА - Креативне радионице којима је циљ упознавање малишана са свјетским културама и традицијама, занимљивостима науке и умјетности, те развијање маште и љубави према писаној ријечи почеће 1. октобра у Дјечијој библиотеци “Борик”.

Књижевница и виши библиотекар Александра Чворовић, која са колегиницом Бојаном Лучић води овај едукативни и креативни садржај, казала је за “Глас Српске” да се радионице организују више од 15 година.

- Радионице су постале већ традиција, а посебно нам је драго што је велико интересовање за њих - рекла је Чворовићева.

Објаснила је да се организују у два циклуса, у јесењем периоду од октобра до краја децембра, те на прољеће од марта до маја.

- С времена на вријеме мијењамо неке радионице и убацујемо нове, јер настојимо да идемо у сусрет жељама наших малих читалаца и полазника - казала је Чворовићева.

Како је нагласила, основни циљ радионица јесте развијање маште, комуникацијских и креативних вјештина те проширивање знања.

- Радионице смо осмислили као нешто што ће дјецу повезивати са библиотеком, која је мјесто гдје они могу да проведу одређено вријеме у забави и учењу нечег новог  - рекла је Чворовићева.

Објаснила је да се на радионицама користи разноврсна литература којом располаже библиотека.

- На радионици “Пут око свијета” која је предвиђена за узраст од седам до 11 година, користимо географске карте и код малишана развијамо страст ка путовању, новим сазнањима, те их упознајемо са другим културама и обичајима - казала је Чворовићева.

Додала је да је циљ радионице “Мали истраживачи” развијање истраживачког духа, обогаћивање маште и упознавање дјеце са тајнама планете Земље.  

Објаснила је да свака радионица нуди нешто ново па тако на драмско-рецитаторској радионици дјеца основношколског узраста, која посједују таленте за глуму и рецитовање, имају могућност да се развијају и након одређеног времена свој рад покажу и у представи.

- Радионица за предшколце намијењена је за оне најмлађе, узраста од три године до седам година и ту читамо приче, учимо мале лекције, цртамо, плешемо и пјевамо, а суштина је да је све повезано са књигом - рекла је Чворовићева и додала да ће се током тинејџерских разговора потегнути и теме попут конфликата са вршњацима, подизању самопоуздања и симпатијама.

Објаснила је да су радионице предвиђене само за чланове дјечије библиотеке, а чланарина износи десет марака мјесечно.

Радионице се већином одвијају уторком и четвртком, неке су од 18 а неке од 19 часова, а само за тинејџере једном мјесечно, суботом.

Сви заинтересовани се могу јавити на телефон Дјечије библиотке 051/ 257 - 194 или доласком у библиотеку, која се налази на адреси Булевар Живојина Мишића број 33.

Добре навике

Александра Чворовић каже да библиотеку посјећују и родитељи са бебама.

- Родитељи им читају прве сликовнице за бебе и тако се ствара једна добра навика која остаје за цијели живот -  казала је Чворовићева.

Када је ријеч о сликовницама, како каже, највише је тражен “Прутко”, док је за омладински узраст тренутно најпопуларнија књига “Лето када сам научила да летим”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана