Klizište u Gornjoj Piskavici na metar od kuće

Miloš Vasiljević
Klizište u Gornjoj Piskavici na metar od kuće

Banjaluka - koje se pojavilo prije sedam dana u Gornjoj Piskavici širi se velikom brzinom, a odron je došao na manje od metra od kuće, zbog čega je pred bračnim parom Ožegović sinoć bila besana noć provedena u pomoćnom objektu.

Radovan i Slavica Ožegović kažu da nisu smjeli oka sklopiti zbog opasnosti od klizišta. Radovan, koji je radni vijek proveo u Sloveniji i vratio se da penzionerske dane provede u rodnom kraju, zaseoku Jorgići, u novosagrađenoj kući, kroz suze kaže da strahuje da će ostati bez doma.

Objašnjava detalje kako se klizište proširilo ali ipak ne gubi nadu da će se mekano zemljište smiriti te da će sa svojom porodicom nastaviti da živi u seoskom miru.

- Sinoć nismo mogli spavati, ni ja ni žena. Nije prijatno ni gledati, a kamoli biti u kući. Mora urgentno nešto biti riješeno, cijeli život smo radili da bismo imali normalne uslove za život. Zaista je teško po stare dane strahovati za krov nad glavom. Nadam se da nam klizište neće uništiti sreću - rekao je uznemireni Radovan.

Na licu mjesta juče je bila nadležna inspekcija, koja im je poručila da preduzimaju dalje korake ka spasavanju ognjišta Ožegovića. Glava kuće je kazao da danas i sutra mora nešto biti preduzeto da ne bi došlo do katastrofe.

- Po priči stručnjaka koji su nas posjetili tu bi stubovi morali biti upotrijebljeni da se vertikala ne bi više urušavala. To je hitno. Vjerujem u nadležne institucije, da će što je moguće ranije djelovati, na čemu bih im bio neizmjerno zahvalan. Ne smijemo spavati dok nešto ne bude riješeno - kazao je Radovan.

Prvi koji su priskočili u pomoć porodici Ožegović su predstavnici Savjeta mjesne zajednice Gornja Piskavica, koji su upoznali nadležne institucije sa alarmantnim stanjem pored porodične kuće Ožegovića, ali i seoskog puta, koji je u neposrednoj blizini.

Predsjednik Savjeta MZ Goran Knežević upozorio je na ovaj problem u zaseoku Jorgići.

- Klizište je prišlo na manje od metar do porodične kuće, a mi smo tu da onoliko koliko je u našoj moći pomognemo, te da obavijestimo sve nadležne da u najkraćem mogućem roku ovo stave pod "urgentno" te nađu mehanizam i riješe problem - rekao je Knežević.

On je dodao da se klizište širi, te nema mjesta za bilo kakvo odgađanje, jer je za podizanje porodičnog doma bračni par Ožegović radio čitav život.

- Moramo se svi uključiti da riješimo ovaj problem, a vjerujemo i u užurbanost nadležnih, te da će svi bezrezervno pomoći i spriječiti katastofu u vidu klizišta - istakao je Knežević.

Podrška nadležnih

U Savjetu MZ Gornja Piskavica kažu da je juče na teren izašao građevinski inspektor, a danas očekuju i predstavnike Službe civilne zaštite.

- Očekujemo da sve službe obave svoj dio posla te da na taj način pokušamo zajedničkim snagama da spasimo kuću Ožegovića - kazao je Goran Knežević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana