Jedini pet taksista u gradu ima pune ruke posla: Kućne ljubimce vozi kod frizera i veterinara

Jelena Stojišić
Jedini pet taksista u gradu ima pune ruke posla: Kućne ljubimce vozi kod frizera i veterinara

BANjALUKA - Vlasnici kućnih ljubimaca, koji nemaju automobil, često se susreću sa problemom prevoza, jer je životinjama zabranjen ulaz u autobus, a većina taksista odbija da vozi krznene putnike.

Kada pas ili mačka mora hitno posjetiti veterinara, tu je Banjalučanin Nemanja Rodić, koji jedini u gradu nudi uslugu taksi prevoza životinja, pet taksi pod nazivom “Šapa”.

- Vlasnici životinja me najčešće zovu kada njihovi ljubimci moraju veterinaru, bilo da se radi o hitnoj intervenciji ili redovnom pregledu. Česta destinacija je i salon za šišanje i uređivanje ljubimaca, a dešavalo se i da psa vozim na prodaju od jednog do drugog vlasnika - ispričao je Rodić za “Glas Srpske”.

Dodao je da ga sugrađani zovu i kada na ulici uoče povrijeđenu životinju kojoj je potrebna veterinarska pomoć. Dešava se da ga zovu i kada odluče da da udome psa ili mačku lutalicu.

- Već tri godine prevozim kućne ljubimce, pretežno pse i mace. Odlučio sam se na ovaj posao iz ljubavi prema životinjama, koju gajim još od malih nogu. Po zanimanju sam veterinarski tehničar, a prije ovog posla sam radio u jednoj firmi kao taksista pa sam spojio ugodno sa korisnim - istakao je Rodić.

Dodao je da u njegovom autu ima mjesta za male, ali i velike pse te da cijene usluga zavise od udaljenosti pojedinih zona u gradu.

- Uglavnom se cijene kreću od šest, sedam do 15 ili 20 KM. Dešavalo se da me vlasnik pozove da vozim njegovog ljubimca van grada ili u drugu državu. Tada se dogovaramo o cijeni u zavisnosti od udaljenosti odredišta. Najdalje sam vozio u Njemačku, u Minhen, a uobičajeno vozim u Beograd, Zagreb i Ljubljanu - pojasnio je Rodić.

Banjalučanka Slađana T. ispričala je da je ranije imala neugodno iskustvo sa taksistom, jer je trebalo da psa odvede veterinaru na hitnu intervenciju.

- Taksista je to odbio, jer je moj pas bio krvav usljed povrede. Tada sam se razočarala i ovo loše iskustvo podijelila sam sa prijateljima na društvenim mrežama. Iz njihovih odgovora sam saznala da u našem gradu postoji neko ko pruža usluge prevoza za životinje. Od tad brzo i sigurno idemo kod veterinara - naglasila je Slađana.

Pansion

Osim pet taksija Nemanja Rodić je pokrenuo i pansion za kućne ljubimce, koji se nalazi u Kuljanima.

- Radi se o objektu zatvorenog tipa, gdje su psi smješteni u zasebnim boksovima. Svakodnevno ih pustimo da se igraju i trče. Trenutni kapacitet je šest mjesta, ali planiramo da ga proširimo za još dva. Najveća potražnja za smještajem u pansionu je u ljetnom periodu, kada sugrađani idu na godišnji odmor - kazao je Rodić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana