Istanbul i Budimpešta najčešći izbor dama

Jovana Ivanović
Istanbul i Budimpešta najčešći izbor dama

BANjALUKA - Epidemiološka situacija već dvije godine diktira mogućnost putovanja, a kako kažu u turističkim agencijama, takva je situacija i pred ovogodišnji Dan žena. Kako su naveli, većina dama odlučuje se ili za put u zemlje koje ne traže potvrde o vakcinaciji ili su potpuno odustale od osmomartovskih aranžmana.

Iz Turističke agencije “Travel for fan” kažu za “Glas Srpske” da su najaktuelnija putovanja za 8. mart u Budimpeštu i Istanbul.

- Imamo dosta upita, sugrađani dolaze u agenciju i interesuju se za ove destinacije. Dame koje Osmi mart žele provesti u Istanbulu potrebno je da imaju potvrdu o revakcinaciji minimalno 14 dana prije putovanja, negativan antigenski test ili potvrdu da su prebolovale virus - rekla nam je Andrea Soldat iz agencije “Travel for fan”.

Dodala je da muškarci često žele da obraduju ljepšu polovinu.

- Uglavnom traže da im napravimo poklon bon, pa da oni to uplate kao iznenađenje ili poklon povodom 8. marta - dodala je Soldatova.

U Turističkoj agenciji “Sebastijan” za “Glas Srpske” kazali su da ove godine nemaju nijednu ponudu povodom Dana žena.

- Zbog trenutne epidemiološke situacije, koja je još prilično loša, ove godine nismo imali ponude za osmomartovska putovanja - rekli su u agenciji “Sebastijan”.

Osim loše epidemiološke situacije, mogućnost putovanja dodatno otežava i činjenica da je relativno mali broj Banjalučana vakcinisan protiv virusa korona.

- Uglavnom u ponudi imamo one destinacije gdje se može putovati bez potvrda i testova, a većina evropskih zemalja dozvoljava ulazak na svoju teritoriju samo pod tim uslovima - vakcinacija, PCR testovi, zbog čega se Banjalučani sve manje odlučuju za putovanje - rekli su iz Turističke agencije “In-travel”.

Kazali su da je bez testova i potvrda moguć ulazak samo u Mađarsku.

Dodaju da je zbog malog interesovanja za vakcinaciju protiv virusa korona većina evropskih odredišta “na čekanju”.

- Ipak, i to je poboljšanje u odnosu na prošlu godinu, kada su dame mogle da biraju samo destinacije unutar BiH, tako da je ove godine za nijansu više putnika - istakli su iz agencije “In-travel”.

Istakli su da je veliki problem i ekonomska kriza. 

- Troškovi testova i cijene goriva su takođe razlozi zbog kojih se građani generalno manje odlučuju na putovanja - dodaju iz “In-travela”.

Rate

Turističke agencije ranijih godina davale su mogućnost olakšica, poput plaćanja putovanja na rate. Ovakve olakšice omogućavale su sugrađanima da se lakše odlučuju za putovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana