Igor Radojičić: U Banjaluci trenutno nisu potrebne restriktivne mjere

Srna
Igor Radojičić: U Banjaluci trenutno nisu potrebne restriktivne mjere

BANjALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da su procjene da trenutno u ovom gradu nema potrebe za preduzimanjem novih, drastičnijih restriktivnih mjera zbog virusa korona, ukazujući da bi njihovo eventualno uvođenje imalo loš rezultat po ekonomske prilike.

On je podsjetio da se trenutno u Banjaluci primjenjuju postojeće mjere Republičkog i Gradskog štaba za vanredne situacije sa zadnje sjednice.

- Dalje pogoršanje situacije, veći broj oboljelih, teža klinička slika ili fatalni ishodi zahtijevali bi raspravu o novim mjerama. One bi imale dramatično loš rezultat po ekonomske prilike jer, jedna od konsekvenci koja je vremenom eskalirala nisu samo zdravstvene, već i ekonomske i socijalne prilike - rekao je Radojičić.

Radojičić je novinarima rekao da je zabilježen i globalni i lokalni pad ekonomije, povećan broj nezaposlenih i smanjenje prihoda u gotovo svim djelatnostima, što za posljedicu ima smanjenje javnih prihoda.

- Svako dalje gašenje ili restriktivne mjere izazvale bi nove dramatične ekonomske i socijalne posljedice, što se, takođe, mora imati u vidu - rekao je Radojičić.

On je rekao da se Banjaluka već nekoliko sedmica nalazi u istom, nešto lošijem režimu, kada je riječ o broju zaraženih virusom korona.

- Naravno da bismo voljeli i da smo očekivali da epidemija opada, međutim, ona je lokalno i na nivou Republike i regionalno opet u istom talasu – pojačana - istakao je Radojičić.

Radojičić je naveo da u Banjaluci već nekoliko sedmica nije bilo fatalnih ishoda što je drugačije u odnosu na početak epidemije, kada je bilo dosta smrtnih slučajeva, što govori i o kliničkoj slici zaraženih.

On je naglasio da se prati i broj lica koji su na intenzivnoj njezi, koji se jako mijenjao, navodeći da ih je prošle sedmice u jednom momentu bilo nula, a sada šest.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana