“Duga” uskoro organizuje nove radionice: Mladi zainteresovani za zmijanjski vez

Aleksandra Todorović
“Duga” uskoro organizuje nove radionice: Mladi zainteresovani za zmijanjski vez

BANjALUKA - Udruženje žena “Duga” svojim kreativnim radionicama i humanitarnim aktivnostima privlači veliki broj članova, a na kurseve heklanja i šivanja se sve više prijavljuju mladi.

- Raduje nas što se na kursevima i radionicama veza, tkanja, pletenja i heklanja sve više pojavljuju osobe koje žele da svoje vrijeme kvalitetno iskoriste i nauče nešto novo - kazala je ovo za “Glas Srpske” članica i organizator “Duginih” aktivnosti, Vera Stefanović.

Pojasnila je da ovo utočište gotovo 30 godina prenosi znanja i ljubav prema zmijanjskom vezu na mlade naraštaje a od sredine septembra organizovaće novi kurs krojenja i šivanja za početni i napredni nivo, kao i ostale radionice što će zavisiti od broja prijavljenih.

Dodala da će uskoro organizovati aktivnosti za najmlađe.

- Ljeto u našem udruženju je uvijek rezervisano za rad sa djecom. Prošle godine organizovali smo radionice dekupaža, a ove godine planiramo prirediti radionice pletenja i zmijanjskog veza - kazala je Stefanovićeva.

Istakla je ovo udruženje 2022. slavi 30 godina postojanja.

- Brojke govore više od riječi i najbolji su pokazatelj vrijednog rada “Duginih” članica. Mi smo sa svojim saradnicima  dali oko 219.000 sati dobrovoljnog rada i na razne načine podržali 194.000 najugroženijih - istakla je Stefanovićeva.

Dodala je da je projekat “Radost života 65+”, koji realizuju uz sufinansiranje grada okončan krajem januara, ali da su ponovo aplicirali za sredstva za ovu godinu.

 - Ciljna grupa su osobe treće životne dobi. “Duga” je polaznicama  omogućila da  jednom sedmično od 10 do 12 časova vrijeme provedu   u kreativnom radu i druženju - kazala je Vera.

Dodala je da su radionice pletenja i heklanja za djecu, penzionere i nezaposlene besplatne, te da se organizuju u prijepodnevnim satima.

- Za zaposlene organizujemo aktivnosti u prijepodnevnim časovima i njih naplaćujemo - zaključila je Stefanovićeva.

Akcije

Jedna od tradicionalnih akcija “Duge” je prodaja rukotvorina koje izrađuju njene članice.

- Ta najznačajnija je u decembru. Po potrebi realizujemo i drugee humanitarne akcije, kao što je bio slučaj 2014. kada su nas zadesile poplave, a jednom godišnje u saradnji sa kompanijom “m:tel” organizujemo prikupljanje donacija preko humanitarnog broja - kazala je Stefanovićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana